Kā šobrīd dzīvo Maskavā palikušie ārzemnieki

Foto: EPA/Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Daudziem Krievijā dzīvojošajiem cilvēkiem pēc Krievijas sāktā kara Ukrainā dzīve ir mainījusies, ko radījušas gan Rietumu sankcijas, gan izsludinātā mobilizācija un vēl virkne citu faktoru. Portāls "Euronews" izpētījis, kā šobrīd Krievijas galvaspilsētā dzīvo tur palikušie emigranti.

Rietumu sankcijas un sabiedrības sašutums par Krievijas sākto karu Ukrainā daudziem ārzemniekiem lika pamest Maskavu.

Palikušie lielākoties ir ilggadējie iedzīvotāji ar ģimenēm vai tie, kuri nav ļāvuši Krievijas agresijai Ukrainā aptumšot viņu izpratni par pilsētu.

"Tā nav ideāla vieta, taču, lai ko arī citi teiktu, Maskava joprojām ir viena no lieliskākajām pilsētām pasaulē," medijam stāsta viens no emigrantiem.

"Euronews" norāda, ka Krievijas galvaspilsētā palikušo emigrantu dzīve ir ļoti mainījusies.

Tā kā Krievijas banku sistēma ir pakļauta stingrām sankcijām, arī piekļuve naudai un tās pārskaitīšana ir kļuvusi par pastāvīgu problēmu.

Lielākā daļa ārvalstnieku ir sākuši izmantot kriptovalūtu, lai piekļūtu naudai, kas viņiem ir ārzemēs.

Pilsētā nepārtraukti cirkulē baumas, un bieži vien valdības paziņojumi ir mīklaini, tāpēc emigranti lielā mērā paļaujas uz interneta forumiem, lai iegūtu informāciju un padomus.

Kāds vīrietis jautā, uz kuru Eiropas pilsētu viņam ar ģimeni labāk pārcelties. Cits jautā, kura aviokompānija ļaus viņiem ņemt līdzi savu mājdzīvnieku. Tikmēr vēl cits vīrietis apsver pārcelšanos uz Maskavu un interesējas par to, kāds pašlaik ir IT darba tirgus.

Gaidīšanas un nopratināšanas

Ārvalstu pilsoņi, jo īpaši ASV, Lielbritānijas un Ukrainas pases īpašnieki, apgalvo, ka, iebraucot Krievijā, viņi saskaras ar ilgstošu gaidīšanu un nopratināšanu.

"Gandrīz katru reizi, kad kara laikā atgriežos, ir citādāk," sacīja Lielbritānijas pilsonis Marks, kurš joprojām dzīvo Krievijā. "Visilgāk mani turējuši piecas ar pusi stundas."

Viņš stāsta, ka robežsargi lidostā parasti paņem viņa pirkstu nospiedumus, kā arī pārbauda dokumentus un īsziņas telefonā. Marks apgalvo, ka dažkārt viņi ir arī lejupielādējuši informāciju no viņa tālruņa.

Kāds cits Maskavā dzīvojošs ārzemnieks medijam norāda — ja ārzemnieki nerunā krieviski, tad robežsargi lidostā viņus vienkārši aiztur, līdz viņi atrod kādu, kas var iztulkot.

Rezultātā daudzi eiropieši tā vietā, lai lidotu ar lidmašīnu, tagad izceļo no Krievijas un ieceļo tajā pār sauszemes robežu starp Igauniju un Somiju, raksta "Euronews".

Tiešie lidojumi uz Eiropu tika pārtraukti gada sākumā, jo Krievijas aviokompānijām tika aizliegts lidot caur Eiropas gaisa telpu. Tas nozīmē, ka lidojumu cenas uz nedaudzajām vēl pieejamajām Eiropas vietām ir strauji pieaugušas.

Situāciju vēl vairāk saasināja Kremļa paziņojums 21. septembrī par 300 000 rezervistu mobilizāciju.

Varasiestādes apgalvoja, ka iesauktie būs jau no esošās militārās rezerves karavīriem vecumā no 18 līdz 27 gadiem. Tomēr internetā plaši izplatījās ziņojumi, ka vīrieši, kuri ir krietni vecāki un kuriem nav militārās pieredzes, saņēmuši pavēli ierasties vietējā kara komisariātā.

Pagaidām nevar precīzi pateikt, cik krievu vīriešu ir pametuši valsti kopš mobilizācijas sākuma.

Kazahstānas iekšlietu ministrs Marats Ahmetžanovs sacīja, ka kopš septembra Kazahstānā vien ieradušies vismaz 200 000 krievu vīriešu.

Krievijas pilsoņi, kas strādā banku un IT nozarēs, pagaidām ir atbrīvoti no mobilizācijas, jo Krievijas varasiestādes uzskata, ka šo nozaru darbinieku mobilizācija radītu pārāk lielus traucējumus Krievijas ekonomikā.

Arī Maskavā dzīvojošie ārzemnieki jūt, kā mobilizācija un krievu jauno vīriešu masveida aizplūšana ietekmē viņu dzīvi.

Kāds vācietis, kurš strādā profesionālo pakalpojumu uzņēmumā Maskavā, medijam stāsta, ka visi jaunie vīrieši no viņa biroja ir aizbraukuši prom un tagad strādā attālināti ārpus Krievijas.

"Šoferi pazuda vienas nakts laikā. Tagad ir daudz vairāk sieviešu, kas vada taksometrus un "Yandex"," piebilst vācietis.

Līdz ar aukstā laika iestāšanos un mobilizāciju Maskava ir "daudz drūmāka", uzskata Marks. "Dienas laikā pilsēta ir pilnīgi izmirusi."

"Kādam manam draugam pieklauvēja pie durvīm un iedeva pavēsti," stāsta Marks.

Marka draugs nebija Krievijas pilsonis un dzīvokli tikai īrēja. Vēstule bija domāta dzīvokļa īpašnieka dēliem.

"Manam draugam nācās zvanīt dzīvokļa īpašniekam un paziņot, ka viņa dēliem ir izsniegtas pavēstes. Pēc tam saimniekam bija jāmēģina izvest dēlus no valsts, pirms viņiem izsniedz dokumentus," stāsta Marks. "Šādi notiek ļoti bieži."

Arvien grūtāk ir iegūt arī medicīniskus atbrīvojumus. Tiek ziņots, ka ārsti nevēlas izsniegt atbrīvojumu, jo baidās no Krievijas iestāžu represijām.

"Pat tad, ja jūs saņemat atbrīvojumu, jūs nevarat būt pārliecināts, ka kara komisariātā to pieņems," medijam saka kāds maskavietis.

Ārsti un citi medicīnas darbinieki, tostarp sievietes, paši ir pakļauti riskam tikt iesauktiem un nosūtītiem ārstēt karavīrus frontē.

"Ja jūs šajā valstī esat jebkuras medicīnas profesijas pārstāvis, tad ir gaidāms, ka, sākoties karam, jūs tajā iesaistīsieties," saka Marks.

"Es pazīstu kādu krievu ārsti, kurai teica, ka viņa nedrīkst pamest valsti."

"Es nezinu nevienu, kurš būtu gatavs mirt par šo karu"

Ārzemnieki regulāri diskutē par to, vai Krievijas dubultpilsoņi tiks iesaukti armijā un vai viņu krievu laulātie drīkstēs kopā ar viņiem izbraukt no valsts.

Pēc Kremļa paziņojuma par mobilizāciju Lielbritānijas Ārlietu ministrija publicēja ziņojumu, ka "Lielbritānijas pilsoņiem, kuriem ir Krievijas pases, jāapzinās, ka viņi var tikt mobilizēti".

Kāds Dienvidamerikas pilsonis šogad bija iesniedzis pieteikumu Krievijas pilsonības saņemšanai, taču īsi pēc izsludinātās mobilizācijas viņš saņēmis Krievijas pasi kopā ar pavēsti, kurā bija norādīts, ka viņam jāierodas kara komisariātā.

"Euronews" sazinājās ar eiropieti Danielu, kurš kopā ar ģimeni dzīvo Maskavā, jo 2021. gadā ieguva Krievijas pilsonību.

"Esmu dažus gadus vecāks par iesaukšanas vecumu, bet tik un tā satraucos. Ceru, ka daudzbērnu ģimenes statusa dēļ man dos atbrīvojumu," saka Daniels.

Medijs norāda, ka Krievijā no militārā dienesta tiek atbrīvoti vīrieši, kuriem ir vairāk nekā trīs bērni.

"Es nepazīstu nevienu, kurš patiešām būtu gatavs mirt par šo karu," saka Daniels. "Es pazīstu daudz cilvēku, kuri plaši atbalsta Krieviju un šo karu, bet ne tik daudz, lai gribētu karot."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu