EZA iesaka apstiprināt omikrona apakšpaveidiem pielāgoto "Moderna" vakcīnu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: penofoto/Shutterstock

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) rekomendējusi apstiprināt ASV uzņēmuma "Moderna" izstrādāto Covid-19 vakcīnu, kas pielāgota jaunākajiem diviem omikrona apakšpaveidiem.

Pārstrādātā vakcīna "Spikevax" ir efektīva gan pret oriģinālo vīrusa celmu, gan pret pret omikrona apakšpaveidiem BA.4 un BA.5, trešdien paziņoja EZA.

Līdz šim Eiropas Savienībā (ES) apstiprinātas trīs koronavīrusa vakcīnas, kas pielāgotas apakšpaveidiem.

EZA rekomendēja pielāgoto vakcīnu revakcinācijai, lai nodrošinātu aizsardzību pret vīrusu cilvēkiem, kas sasnieguši 12 gadu vecumu un vecākiem.

Kad Eiropas Komisija (EK) apstiprinās šo vakcīnu, tā būs otrā pielāgotā "Moderna" vakcīna, kas apstiprināta ES. Septembrī tika licencēta vakcīna, kas pielāgota omikrona apakšpaveidam BA.1.

EZA skaidroja, ka ES vēlas plašu spektru pielāgoto vakcīnu, lai dotu valstīm lielākas iespējas savās vakcinācijas programmās.

"Tas ir galvenais elements vispārējā pandēmijas apkarošanas stratēģijā, jo nav iespējams paredzēt, kā vīruss attīstīsies nākotnē un kādi varianti apgrozīsies šoziem," norādīja EZA.

"Moderna" oriģinālā vakcīna joprojām ir efektīva pret smagu saslimšanu, kas var novest pie hospitalizācijas vai pat nāves, norādīja EZA.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu