EP deputāti: Ukrainas kultūras mantojuma mērķtiecīga postīšana ir kara noziegums

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien aicināja Eiropas Savienību (ES) steidzami atbalstīt Ukrainu, lai dokumentētu uzbrukumus tās kultūras mantojumam un palīdzētu ar tā atjaunošanu, informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Rezolūcijā EP deputāti uzsver, ka Krievijas centieni iznīcināt Ukrainas identitāti un kultūru, tostarp mērķtiecīgi postot kultūras mantojuma objektus, ir kara noziegums saskaņā ar Hāgas konvenciju.

Debatēs pirms balsojuma EP Kultūras un izglītības komitejas priekšsēdētāja Sabīne Ferhejena akcentēja, ka Krievija īsteno karu pret Ukrainu arī kultūras frontē, mēģinot izdzēst Ukrainas vēstures un tradīcijas mantojumu.

Viņa aicināja visus sektorus - kā publisko, tā privāto un arī pilsonisko sabiedrību - sadarboties, lai rastu jaunus instrumentus, kas palīdzētu atjaunot valsti.

"Mums ir jāpalīdz ukraiņiem atjaunot viņu kultūras mantojumu. Mums ir jāsniedz viņiem mūsu atbalsts - tas ir uz vērtībām balstītas Eiropas Savienības pienākums", viņa noslēdza.

Debatēs daudzi EP deputāti vērsa uzmanību uz notiekošo mākslas darbu izlaupīšanu, kultūras darbinieku, kas atsakās sadarboties ar okupantiem, slepkavībām, kā arī uz to, ka Krievija mērķtiecīgi uzbrūk memoriāliem, pieminekļiem un kultūras iestādēm.

Tekstā EP deputāti uzsver, ka Ukraina ir steidzami jāatbalsta centienos dokumentēt visus uzbrukumus kultūras mantojumam, un jāpiešķir ES finansējums īpaši kultūras objektu atjaunošanai.

Viņi aicina Eiropas Komisiju (EK) un dalībvalstis iekļaut kultūras un kultūras mantojuma nozaru ārkārtas vajadzības ES humānajā atbalstā Ukrainai un prasa piešķirt arī īpašu atbalstu no topošā Ukrainas trasta fonda.

EP izsaka atzinību Ukrainas māksliniekiem un radošajiem darbiniekiem, kuri ar savu mākslu ir pauduši pretestību Krievijas iebrukumam, un norāda, ka "mākslai un kultūrai būs būtiska nozīme Ukrainas atveseļošanā".

Viņi arī aicina EK izpētīt iespēju izveidot Eiropas ārkārtas reaģēšanas un atveseļošanas mehānismu, kas būtu īpaši veltīts kultūras, kultūras mantojuma un radošajām ekosistēmām.

Līdz 2022. gada 21. septembrim UNESCO bija konstatējis, ka laikposmā kopš 24. februāra Ukrainā ir nodarīti bojājumi 81 reliģiskam objektam, 13 muzejiem, 38 vēsturiskām ēkām, 35 ēkām, kas paredzētas kultūras pasākumiem, 17 pieminekļiem un desmit bibliotēkām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu