Irānas karavīri Krimā organizē dronu triecienus Ukrainas civilajiem objektiem, norāda ASV

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Irānas drons. Ilustratīvs attēls.
Irānas drons. Ilustratīvs attēls. Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas okupētajā Krimā atrodas neliels skaits Irānas karavīru. Viņi tiešā veidā piedalās dronu triecienu organizēšanā Ukrainas civilajiem un infrastruktūras objektiem, ceturtdien, 20. oktobrī, informēja ASV Nacionālās drošības padomes preses sekretārs Džons Kērbijs.

Irāna nosūtījusi salīdzinoši nedaudz militāro speciālistu, lai palīdzētu krieviem darbā ar militāro dronu palaišanu.

Par to, ka Krimā atrodas Irānas islāma revolūcijas gvardes korpusa karavīri, kas palīdz darboties ar irāņu droniem, iepriekš ziņoja arī Lielbritānijas valdība.

"Atbilstoši informācijai, kas ir mūsu rīcībā, irāņi uz Krimu nosūtīja instruktorus un tehniskās apkalpošanas speciālistus, bet dronus pilotē krievi," sacīja Kērbijs.

Viņš piebilda, ka ASV prezidenta Džo Baidena administrācija apņēmusies noteikt Irānai jaunas sankcijas un rast veidus, kā apgrūtināt šāda bruņojuma pārdošanu Krievijai.

Nepieciešamību nosūtīt instruktorus visdrīzāk izsaukušas problēmas, kas kļuva acīmredzamas pēc pirmajiem mēģinājumiem izmantot irāņu dronus, lai veiktu gaisa triecienus mērķiem Ukrainā.

Sākot dronu izmantošanu augustā, krievi sastapās ar lidaparātu darbības traucējumiem, dronu iespējas neatbilda specifikācijām, ko bija norādījuši ražotāji.

Iemesls, domājams, bija krievu pieredzes trūkums darbā ar šādu bruņojumu.

ASV, Lielbritānija un Francija paziņojušas, ka ar Irānas dronu piegādēm Krievijai tiek pārkāpta ANO Drošības padomes 2015. gada rezolūcija, kas paredz, ka apmaiņā pret sankciju režīma atvieglošanu Teherāna apņemas neeksportēt zināmus bruņojuma veidus.

ASV un sabiedrotie tagad grasās iekļaut šo jautājumu ANO Drošības padomes darba kārtībā.

Maskava un Teherāna oficiāli deklarē, ka Krievija Irānas dronus neimportē.

Vienlaikus plašu rezonansi sociālajos medijos ceturtdien izraisīja Krievijas Aizsardzības ministrijas sabiedriskās padomes locekļa Stratēģiju un tehnoloģiju analīzes centra direktora Ruslana Puhova viesošanās Krievijas telekanāla RBK pārraidē, kuras gaitā viņš, neapzinoties, ka jau runā tiešajā ēterā, atzina Krievijas armija uzbrukumos Ukrainā izmanto Irānas dronus.

Pēc visa spriežot, domādams, ka ēters vēl nav sācies, Puhovs pārraides saimniekiem sacīja: "Mēs laivu pārāk nešūposim, tāpēc, lūdzu jūs, pārāk uz šiem irāņu... Jo tā ir klasika, stāsts, ka d**sa ir, bet vārda nav. Mēs visi zinām, ka tie ir irāņu, bet varasiestādes nav atzinušas."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu