Dzīvokļu īres cenas Rīgā ir vienas no pieejamākajām Eiropā, norāda eksperts (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Daudzdzīvokļu ēka Anniņmuižas bulvārī.
Daudzdzīvokļu ēka Anniņmuižas bulvārī. Foto: Edijs Pālens/LETA

Īres cenu ziņā Rīga joprojām ir viena no pieejamākajām Eiropas galvaspilsētām, norāda nekustamā īpašuma uzņēmuma "KA Invest Group" vadītājs Aleksejs Kaškarovs.

Eksperts norāda, ka Viļņā vairs nav iespējams noīrēt mājokli pat par 300-350 eiro mēnesī, savukārt Tallinā - par 400-450 eiro.

Vienlaikus Kaškarovs norāda, ka Rīgas nomalē vēl joprojām ir pieejami vienistabas jeb studio tipa dzīvokļi, kurus ir iespējams noīrēt par 200 eiro mēnesī bez komunālajiem maksājumiem.

Atšķirībā no Tallinas un Viļņas, Rīgā vēl aizvien ir sastopami piedāvājumi dzīvokļiem ar daļējām ērtībām.

Pirmkārt, uzsver Kaškarovs, zemās cenas liecina, ka iedzīvotāju maksātspēja Latvijā ir zemāka. Iedzīvotāju aizplūšana uz ārvalstīm vēl joprojām turpinās, lai gan emigrācija nav tik izteikta kā pirms 10 gadiem. Latvija atpaliek gan dzīves līmeņa, gan ienākumu ziņā. Otrs iemesls ir nepietiekami novērtētais mājokļu tirgus, tādējādi piedāvājums vēl aizvien pārsniedz pieprasījumu.

Rudenī ir vērojams divistabu īres dzīvokļu trūkums. Kaškarovs skaidro, ka viens no iemesliem ir tas, ka Latvijā arvien ierodas Ukrainas bēgļu ģimenes, kas parasti ir divas paaudzes.

Lai gan "KA Invest Group" izīrē nemēbelētus dzīvokļus, tos izvēlas arī ukraiņu ģimenes, kuras slēdz līgumus uz gadu.

Kaškarova ieskatā, daļēji Latvijas atpalicība cenu līmenī ir saistīta ar atbilstošu A klases biroju skaita trūkumu atšķirībā no kaimiņvalstu galvaspilsētām.

Kopumā Rīgā mājokļu īres tirgus ir iesaldēts un savā ziņā kopē nekustamo īpašumu pārdošanas tirgu, norāda Kaškarovs. Lai gan ir pagājis ilgs laiks kopš nekustamā īpašuma tirgū bija izveidojies burbulis, kreditēšana vēl aizvien nav pilnībā atguvusies, un Rīgas īres tirgus ir nenovērtēts.

Kaškarovs arī uzsver, ka dažādi ierobežojumi likuši daudziem investoriem pārtraukt ieguldīt līdzekļus Rīgā.

Eksperts norāda, ka "cīņa" notiek ne tikai ar investīcijām no NVS valstīm, bet tiek kavētas arī investīcijas, kuras ir gatavi ieguldīt Izraēlas, Lielbritānijas un Šveices uzņēmēji.

Tāpat Kaškarovs min, ka Rīgai ir visas iespējas sadzīt un apsteigt citas galvaspilsētas, un tam ir vairāki iemesli - pirmkārt, Rīga ir lielākā pilsēta Baltijas valstīs, otrkārt, Rīga ir transporta mezgls, treškārt, Rīga ir apsteigusi savus kaimiņus piesaistīto ārvalstu tūristu skaita ziņā. Tāpat pozitīva loma var būt ienākumu nodokļa nulles likmei.

"KA Invest Group" apvieno virkni uzņēmumu, no kuriem lielākie ir "KA Management" un "KA Invest Group". Grupā ietilpstošo uzņēmumu galvenā darbības joma ir dzīvojamo un komercplatību iznomāšana, kā arī nekustamo īpašumu apsaimniekošana un uzturēšana.

Kopumā "KA Invest Group" īres piedāvājumā un apsaimniekošanā ir aptuveni 400 komforta un ekonomiskās klases dzīvokļu Rīgā ēkās Maskavas ielā, Ezera ielā, Avotu ielā, Bruņinieku ielā, Viļānu ielā un Hāpsalas ielā, kā arī astoņas komerctelpas pilsētas centrā. Uzņēmumu grupas īpašnieks un vadītājs ir uzņēmējs no Izraēlas pilsonis Aleksejs Kaškarovs.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu