VIDEO ⟩ "Kaut kas zaļš šovakar no debesīm nokrita." Iedzīvotājs iemūžinājis spožu objektu Rīgas naksnīgajās debesīs (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: @Dziraa/"Twitter"

Kāds mikroblogošanas vietnes "Twitter" lietotājs uzfilmējis, kā debesīs pazib un nokrīt "kaut kas zaļš". Kas tas ir? Atbild jaunākais laika ziņu moderators Latvijā Martins Bergšteins.

Laika ziņu moderators Bergšteins "Twitter" lietotājam atbildēja, ka "tas ir bolīds, ļoti spožs meteors. Iespējams šis varētu būt saistīts ar Orionīdu meteoru plūsmu, kas maksimumu sasniedza 21-22. oktobrī."

Video: 

Tāpat cits lietotājs dalījās ar attēlu, ko uzņēmis pērnruden. Tajā arī redzama tāda pati dabas parādība.

Kosmosā lidojošs akmens gabals, kas neieiet Zemes atmosfērā ir meteoroīds vai asteroīds, tomēr tikko, kā tas ir iegājis Zemes atmosfērā, akmens gabals, kas lido milzīgā ātrumā, saskaras ar atmosfēras pretestību un pārvēršas par liesmojošu bumbu. Šādu objektu mēs pazīstam kā meteoru. Meteori, kuri sasniedz Zemes virsmu savukārt tiek dēvēti par meteorītiem, bet ļoti spožus meteorītus sauc par bolīdiem.

Bolīda definīcija

Vārds bolīds ir cēlies no grieķu vārda bolis (βολίς), kas nozīmē “zibens uzplaiksnījums”. Terminu bolīds astronomi lieto, aprakstot uguns bumbas, kas ir spilgtākas nekā ierasts. Pastāv arī superbolīdi, kas ir vēl spilgtāki par bolīdiem. Viens no zināmākajiem pēdējā laika superbolīdiem ir Čeļabinskas meteors, kurš Zemes atmosfērā virs Krievijas pilsētas Čeļabinskas iegāja un eksplodēja. 2013. gada 15. februārī.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu