Avots: EK brīdināja Vāciju nepieļaut Ķīnas investīcijas Hamburgas ostā (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: TimSiegert-batcam/Shutterstock

Eiropas Komisija (EK) pirms vairākiem mēnešiem brīdināja Vāciju nepieļaut Ķīnas investīcijas Hamburgas ostā, sestdien ziņu aģentūrai AFP atklāja anonīms avots, kas pārzina situāciju.

Vācijas kanclers izpelnījies kritiku, jo, kā izskanējis, atbalsta darījumu.

Anonīmais avots AFP sacīja, ka patiesībai atbilst Vācijas laikraksta "Handelsblatt" ziņotais, ka EK pavasarī aicināja Berlīni nepiekrist darījumam, kurā Ķīnas loģistikas kompānija "Cosco" iegādājas 35% Hamburgas ostas pārvaldnieka kapitāldaļu. Vienošanās tika panākta pērn, bet tā vēl nav apstiprināta.

EK paudusi bažas, ka sensitīva informācija par Eiropas trešo noslogotāko ostu varētu nonākt Ķīnas valdības rīcībā.

Tomēr EK ieteikums ir nesaistošs, un galīgais lēmums jāpieņem Vācijai.

Vācijas raidsabiedrības NDR un WDR ceturtdien vēstīja, ka Šolca birojs plāno apstiprināt darījumu, lai gan pret to iebilst sešas dažādas ministrijas.

Kā ziņoja NDR un WDR, darījums tiktu automātiski apstiprināts, ja valdība līdz mēneša beigām neiesaistīsies.

Šolcs, kurš no 2011.līdz 2018.gadam bija Hamburgas mērs, piektdien, apmeklējot Eiropas Savienības (ES) samitu, paziņoja, ka novembrī dosies vizītē uz Ķīnu.

Viņš teica, ka attiecībā uz Ķīnas investīcijām Hamburgas ostā "nekas vēl nav izlemts", turklāt ķīnieši esot investējuši arī citās Eiropas ostās.

Tomēr pēdējā laikā ES pozīcija pret Ķīnu ir kļuvusi stingrāka.

ES samitā bloka līderi vienojās, ka necenšas konfrontēt Ķīnu, jo vēlas ar to sadarbību klimata pārmaiņu un citos jautājumos.

Tomēr ES līderi arī atzina, ka neērtības sajūtu rada tas, ka daudzās jomās pieaug Ķīnas pašpārliecība, kā arī Pekinai joprojām ir ciešas attiecības ar Maskavu, kas turpina karu Ukrainā.

Eiropadomes prezidents Šarls Mišels piektdien pēc samita sacīja, ka ES un Ķīnas ekonomiskajās attiecībās jābūt vairāk "savstarpīguma un līdzsvara atjaunošanas".

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins sestdien saņēma Ķīnas Komunistiskās partijas atbalstu, lai saglabātu amatu vēl uz vismaz trešo piecu gadu termiņu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu