Erdogans: Putins ir mīkstinājis savu nostāju sarunām ar Ukrainu (13)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redžeps Tajips Erdogans un Vladimirs Putins.
Redžeps Tajips Erdogans un Vladimirs Putins. Foto: EPA/Scanpix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans vizītē Azerbaidžānā paziņojis, ka Turcija nav zaudējusi cerības uz sarunām starp Krievijas un Ukrainas līderiem, vēstī ziņu aģentūra "Anadolu".

Erdogans žurnālistiem sacīja, ka pēdējā sarunā ar Krievijas prezidentu un kara noziedznieku Vladimiru Putinu viņam radies iespaids, ka Kremļa saimnieks ir "mīkstinājis savu nostāju" attiecībā uz sarunām ar Ukrainu.

"Tuvākajās dienās pēc uz telefonsarunu [ar Putinu un Zelenski] iznākumiem mēs sapratīsim, cik tālu varam iet (..) Mēs nezaudējam cerības uz mieru," sacīja Erdogans.

Jau vēstīts, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sestdien paziņoja, ka Ukraina sarunas ar Krieviju varētu sākt, kad būs atguvusi visas savas teritorijas 1991.gada robežās, tomēr attiecības ar Krieviju tai nekad vairs nebūs tādas, kādas bija pirms kara.

Krievi "var mums atdot mūsu teritoriju, ja vēlas sarunas. Viņiem ir jāaiziet no mūsu zemes, no mūsu valsts teritorijas, jāatstāj mums mūsu zeme 1991.gadā starptautiski atzītajās robežās. Un tad mēs pateiksim, kādā formātā un ar ko runāsim", Zelenskis sacīja intervijā Kanādas televīzijas kanāliem CTV un CBC.

"Tas ir taisnīgi. Lai runātu, ir jāatkāpjas līdz brīdim, kad mūsu valstis sarunājās. Un tas bija pirms kara, līdz 2014.gadam. Un no tā brīža var mēģināt jautājumu atrisināt diplomātiski," viņš turpināja.

Zelenskis arī paziņoja, ka ar pseidoreferendumiem un tā dēvēto okupēto Ukrainas teritoriju aneksiju Krievija pielika punktu sarunu iespējamībai.

Vienlaikus viņš pauda pārliecību, ka Krievijai "noteikti būs vadība, ar kuru vienā vai citā veidā Ukraina komunicēs".

"Bet ar nosacījumu, ka nav kara. Un ar nosacījumu, ka tas nav ultimāts, bet gan dialogs, cienot mūsu suverenitāti, mūsu nāciju, mūsu valsti, mūsu tautu, mūsu tiesības. Ar tādiem nosacījumiem, protams, komunicēsim," klāstīja Zelenskis.

"Vai atkal būs attiecības, kādas bija līdz šim karam? Esmu pārliecināts, ka nebūs. Viņi paņēma daudz cilvēku un daudz dzīvību. Sabiedrība viņiem to vairs nepiedos," sacīja Ukrainas prezidents.

"Nevajag diktēt sabiedrībai, kā viņiem izturēties pret citu sabiedrību valstī, kas vēl vakar gribēja to noslaucīt no zemes virsas. Tā būs mūsu sabiedrības izvēle - runāt vai nerunāt ar viņiem. Un neviens nezina, cik desmitgažu un varbūt vairāk pēc šī kara paies, līdz sabiedrības sāks sarunāties," par iespējamo nākotni Ukrainas un Krievijas attiecībās sacīja Zelenskis.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu