VIDEO Vācijā klimata aktīvisti uzmet kartupeļu biezeni Monē gleznai (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no "Twitter"

Arī Kloda Monē māksla kļuvusi par klimata protestu objektu, pēc tam, kad Vācijas vides aizsardzības grupas locekļi svētdien, 23. oktobrī, Potsdamas muzejā uz vienu no viņa gleznām uzmeta kartupeļu biezeni, vēsta "The Guardian".

Deviņas dienas pēc tam, kad "Just Stop Oil" Londonas Nacionālajā galerijā uz Vinsenta van Goga "Saulespuķēm" izlēja tomātu zupu, divi "Letzte Generation" (Pēdējā paaudze) aktīvisti ienāca Barberini muzejā un apmētāja Monē gleznu "Les Meules" (Siena kaudzes) ar kartupeļu biezeni, pēc tam pielīmējot rokas pie sienas.

Video: Klimata aktīvisti uzmet kartupeļu biezeni Monē gleznai 

Protestētāji sacīja, ka šis triks bija domāts kā brīdinājuma signāls klimata katastrofas priekšā. "Cilvēki mirst badā, cilvēki salst," viens no aktīvistiem sacīja videoierakstā, ko tviterī publicēja "Letzte Generation".

"Mēs atrodamies klimata katastrofā, un viss, no kā jūs baidāties, ir tomātu zupa vai kartupeļu biezputra uz gleznas. Ziniet, no kā es baidos? Es baidos, jo zinātne mums saka, ka 2050. gadā mēs nevarēsim pabarot savas ģimenes," sacīja protestētājs. "Vai vajag kartupeļu biezeni uz gleznas, lai jūs ieklausītos? Šī glezna nebūs nekā vērta, ja mums būs jācīnās par pārtiku. Kad jūs beidzot sāksiet klausīties? Kad jūs beidzot sāksiet ieklausīties?"

Grupa sacīja, ka tā ir nolēmusi padarīt "šo Monē par skatuvi un publiku par skatītājiem", lai mēģinātu nodot savu vēstījumu. "Ja ir nepieciešams apmētāt gleznu ar kartupeļu biezeni vai tomātu zupu, lai atgādinātu sabiedrībai, ka fosilais kurss mūs visus nogalina, tad mēs piedāvājam jums kartupeļu biezeni uz gleznas," piebilda grupa.

Pagājušajā gadā grupas "Letzte Generation" dalībnieki rīkoja bada streiku pie Reihstāga ēkas Berlīnē, lai protestētu pret politiskās rīcības trūkumu saistībā ar ārkārtas situāciju klimata jomā. 

Grupa, kas apsūdz Vācijas valdību, ka tā ignorē visus brīdinājumus un novedusi valsti līdz "bezdibeņa malai", apgalvo, ka tā ir daļa no pēdējās paaudzes, kas var novērst sabiedrības sabrukumu.

Mākslas galerijas pēdējā laikā ir kļuvušas par populāru vietu, kur rīkot uzmanību piesaistošus protestus. Jūlijā divi Itālijas klimata aktīvistu grupas "Ultima Generazione" (arī "Pēdējā paaudze") locekļi pielīmēja plaukstas pie stikla, kas aizsargā Sandro Botičelli gleznu "Primavera" Florences "Uffizi" galerijā.

Divas nedēļas iepriekš kampaņas "Just Stop Oil" dalībnieki pielīmēja sevi pie 500 gadus vecas gleznas "Pēdējais vakars" rāmja Londonas Karaliskajā akadēmijā.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu