No naudas soda līdz cietumam – ar ko riskē vecāki Eiropā, izņemot bērnu no skolas mācību laikā (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: 4 PM production/Shutterstock

Ne visiem šobrīd paveicies ar skolas brīvdienām kā mums – šonedēļ visi tuvāki un tālāki braucieni ir ne vien atļauti, bet pat vēlami! Bet ko tad, ja vēlme kaut kur paceļot skolas laikā? Latvijā par to cietumā neliek, taču, kā vēsta portāls "euronews.travel", daudzās Eiropas valstīs sodi par bērnu izņemšanu no skolas ir visai skarbi.

Lielbritānija: no naudas soda līdz cietumsodam

Skolas apmeklējums obligāts no pieciem līdz 16 gadiem. Vecākiem Apvienotajā Karalistē par bērnu izņemšanu no skolas draud naudas sods līdz 250 £ (apmēram 285 eiro) vai pat cietumsods uz laiku līdz trim mēnešiem.

Naudas sodi sākas no 60 £ (68 eiro) vienam vecākam un pieaug līdz 120 £ (137 eiro) katram no vecākiem, ja tie netiek samaksāti 21 dienas laikā. Pēc 28 dienām ir iespējama tiesu darbu uzsākšana.

Austrija: naudas sods, izslēgšana no skolas

Austrijā skola ir obligāta vecumā no sešiem līdz 15 gadiem. Ja skola iestādēm ziņos par neatļautu kavēšanu vairāk nekā trīs dienas pēc kārtas, vecākiem var draudēt naudas sods no 110 līdz 400 eiro vai brīvības atņemšana uz laiku līdz divām nedēļām. Vairāk nekā trīs neattaisnotas kavēšanas var tikt kvalificētas kā administratīvais pārkāpums.

Neierašanos var pieprasīt skaidrot Izglītības ministrija. Ja netiek norādīts apstiprināts iemesls un vecāki neatbild uz pieprasījumu, viņu bērni var tikt izslēgti no skolas un vecāki var saskarties ar Austrijas Jaunatnes labklājības dienestu apmeklējumiem reizi divās nedēļās.

Francija: sods līdz 30 000 eiro

Francijā skolas apmeklējums ir obligāts bērniem vecumā no 3 līdz 16 gadiem. Atļauju prombūtnei skola var piešķirt dažādu iemeslu dēļ, tostarp bērna ceļošanai ārpus brīvdienām.

Vecākiem, kuri nespēj attaisnot bērna prombūtni vai melo par to, draud naudas sods 135 eiro apmērā. Ja prombūtne apdraud bērna izglītību, vecākiem var draudēt divu gadu cietumsods un naudas sods līdz 30 000 eiro. Praksē gan tas tiek īstenots reti, jo prasa nopietnus tiesu darbus.

Vācija: pārkāpējus izķer lidostās

Vācijā skola ir obligāta vecumā no sešiem līdz 16 gadiem. Vecākiem var uzlikt naudas sodu par bērnu izņemšanu no skolas bez skolas direktora atļaujas. Naudas sodi dažādās pavalstīs ir atšķirīgi, sākot no 35 eiro dienā Brēmenē līdz pat 2500 eiro Berlīnē.

Vecāki var pieteikties uz atbrīvojumu no skolas, kas tiks izvērtēts katrā gadījumā atsevišķi. Iecietības līmenis ir atkarīgs no skolas direktora.

Ir zināms, ka Vācijas policija aktīvi pārbauda lidostas un sazinās ar skolām, lai noskaidrotu, vai bērna prombūtne ir atļauta.

Ungārija: izturas ar iecietību

Ungārijā skola ir obligāta no trīs līdz 16 gadu vecumam. Tur valda zināma iecietība pret vecākiem, kuri izņem bērnus no skolas. Mācību gads ir sadalīts uz pusēm, un katrā gada daļā vecāki var izņemt savu bērnu no skolas līdz piecām dienām, nenorādot iemeslu. Tomēr viņiem vispirms ir jālūdz skolai atļauja, kas tiks piešķirta, pamatojoties uz bērna uzvedību un sniegumu mācībās.

Itālija: var atstāt uz otru gadu

Itālijā skola ir obligāta no sešu līdz 16 gadu vecumam. Vecākiem, kas izņem bērnus no pamatskolas mācību laikā, var draudēt naudas sods līdz 30 eiro. Ja skola nolemj, ka bērna prombūtne kaitē viņa mācību progresam, viņu var atstāt skolā uz otru gadu.

Nīderlandē: naudas sods līdz 900 eiro

Nīderlandē skola ir obligāta no piecu līdz 16 gadu vecumam. Par skolas kavēšanu vecākiem var piespriest naudas sodu 100 eiro dienā līdz 600 eiro vienai ģimenei vienu nedēļu un 900 eiro divas nedēļas.

Norvēģija: atvaļinājums no mācībām ar direktora atļauju

Norvēģijā skola ir obligāta vecumā no sešiem līdz 16 gadiem. Atvaļinājumu no mācībām līdz divām nedēļām var piešķirt direktors, ja tas ir bērna izglītības interesēs. Naudas sodu var piespriest vecākiem, kuri izņem bērnus no skolas bez atļaujas. Tomēr to parasti lieto tikai tad, ja bērns ir bijis prombūtnē atkārtoti vai ilgu laiku.

Spānijā: risks zaudēt 30 000 eiro un vecāku tiesības

Spānijā skola ir obligāta no trīs līdz 16 gadiem.

Par bērna neattaisnotu prombūtni no skolas vecākiem var piespriest naudas sodu, cietumsodu no trīs līdz sešiem mēnešiem un ārkārtējos gadījumos pat iespējama vecāku tiesību zaudēšana.

Naudas sodi atšķiras, jo tos vietējā līmenī nosaka pašvaldības. Parasti to maksimālā robeža ir 1500 eiro nopietnos gadījumos, bet Madridē tie var sasniegt 30 000 eiro. Tomēr naudas sodu var piemērot tikai gadījumos, kad bērns mēneša laikā nokavē vairāk nekā 20 procentus no nodarbībām.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu