Krievijas kara pulkvedis no Latvijas, kas palaiž raķetes uz Ukrainas civilajiem objektiem (10)

Krievijas Bruņoto spēku Galvenā skaitļošanas centra kara inženieri. Foto: @bellingcat/Twitter.com
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pētnieciskā žurnālistikas grupa "Bellingcat" publicējusi apjomīgu pētījumu par slepenu apakšvienību Krievijas Bruņoto spēku Galvenā skaitļošanas centra (GVC) sastāvā. Šie cilvēki notēmē raķetes uz Ukrainas civilajiem objektiem, nogalinot miermīlīgus iedzīvotājus. GVC sastāvā atrodami jauni inženieri un aizrautīgs monētu kolekcionārs, kas dzimis Rīgā.

Neatkarīgā tiešsaistes laikraksta "The Insider", pētnieciskās žurnālistikas grupas "Bellingcat" un Vācijas žurnāla "Der Spiegel" žurnālisti identificējuši 30 Krievijas kara inženierus, kuri notēmē raķetes uz Ukrainas civilajiem objektiem.

Visi kara inženieri ir reģistrēti kā dzīvojoši un strādājoši Maskavā, Znamenkas ielā 19, kas ir Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba oficiālā adrese.

GVC strādājošajiem militārajiem inženieriem ir dažāda pieredze - ir cilvēki, kas visu karjeru pavadījuši armijā vai flotē un pēc tam ieguvuši militārās inženierijas specializāciju, kā arī jaunieši, kas pirms tam strādājuši informācijas tehnoloģiju jomā.

Pulkvedis no Rīgas

Apakšvienības, kas palaiž Krievijas raķetes uz Ukrainas civilajiem objektiem, tiešais komandieris, šķiet, ir pulkvedis Igors Bagņuks. Tas ticis secināts, analizējot 11 kara inženieru telefonu datus, kas iegūti no avotiem Krievijas melnajā tirgū, kā arī Bagņuka telefona datus. Tie liecināja par subordināciju - katrs inženieris sazinājās ar viņu, bet Bagņuks vienpersoniski sazinājās ar priekšniekiem.

Turklāt Bagņuku identificēja arī sejas atpazīšanas programma un arī pēc militārajiem apbalvojumiem, kas rotā viņa formas tērpu. Viņš kā vecākais virsnieks bija redzams kopīgā fotogrāfijā ar citiem GVC darbiniekiem. 

Krievijas Bruņoto spēku Galvenā skaitļošanas centra kara inženieri.
Krievijas Bruņoto spēku Galvenā skaitļošanas centra kara inženieri. Foto: @bellingcat/Twitter.com

Žurnālisti izpētīja GVC priekšnieka ģenerālmajora Roberta Baranova telefonsarunu metadatus no šī gada 24. februāra līdz aprīļa beigām. Katru reizi pirms raķešu palaišanas viņam zvanīts no pulkveža Igora Bagņuka tālruņa numura, kas arī reģistrēts šajā adresē.

Bagņuka telefona zvanu izpētē noskaidrots, ka viņš sazinājies ar vairāk nekā 20 kara inženieriem un IT speciālistiem no GVC.

Daļa no Bagņuka biogrāfijas atrodama datos, kas nopludināti tādās datubāzēs kā "HimeraSearch" un "Glaz Boga".

Izrādās, ka Bagņuks 1982. gadā ir dzimis Rīgā. 2004. gadā viņš absolvēja Stratēģisko raķešu spēku akadēmijas Serpuhovas filiāli, kas specializējas Krievijas raķešu IT sistēmās.

Bagņuks nonāca militārajā vienībā 29692 netālu no Vladimiras pilsētas. Pirms 2010. gada viņš tika pārcelts uz Maskavu, lai pievienotos GVC.

Uz Bagņuka formas tērpa redzama medaļa "Par piedalīšanos militārajā operācijā Sīrijā". Šo medaļu piešķīra Krievijas virsniekiem laika posmā no 2015. līdz 2020. gadam. Krievijas bruņotie spēki laikā no 2015. līdz 2017. gadam Sīrijā izšāva spārnotās raķetes, tostarp uz Alepo. 

Foto: @EliotHiggins/Twitter.com

Kaislīgs monētu kolekcionārs

Pulkveža telefona dati atklāj vēl virkni faktu par viņa personību, piemēram, Bagņuks ir kaislīgs monētu kolekcionārs - viņš lielu daļu laika pavada, pētot monētu tirdzniecības vietnes, piemēram, Eurocoin.ru. Pārsteidzoši, ka viņš ar šo mājaslapu vairākas reizes komunicēja 10. oktobra rītā ap pulksten 6:45 - stundu pirms raķešu uzlidojuma Kijivai, nogalinot desmitiem cilvēku.

Bagņuks arī nodarbojas ar tirdzniecību vietnē Avito.ru, kas ir Krievijas ekvivalents vietnei "Ebay.com". Nesen viņš pārdevis monētas un plaša patēriņa elektronikas preces, taču šobrīd pārdod medaļu, ko Putins piešķīris 2014. gadā.

Pamatojoties uz citu tādu pašu monētu aprakstiem, tā tikusi piešķirta "par ieguldījumu Soču ziemas olimpisko spēļu organizēšanā". Nav zināms, kā Bagņuks bijis saistīts ar Olimpiskajām spēlēm. Putina medaļu viņš pārdod par 6500 rubļiem jeb aptuveni 105 eiro.

Foto: @EliotHiggins/Twitter.com

Jaunākais inženieris 24 gadus vecs

Pētījumā teikts, ka Galvenā skaitļošanas centra apakšvienībā ir trīs komandas, no kurām katra programmē viena konkrēta raķešu tipa lidojuma trajektorijas. Viena komanda ar 10 kara inženieriem notēmē jūrā bāzētās raķetes "Kalibr", otra ar astoņiem kara inženieriem notēmē uz zemes bāzētos operatīvi taktiskos raķešu kompleksus "Iskander", bet trešā ar deviņiem kara inženieriem notēmē gaisā bāzētās raķetes H-101.

Kara inženieri no Galvenā skaitļošanas centra pārsvarā ir gados jauni cilvēki, vismaz 20 gadus veci. Jaunākajam inženierim ir 24 gadi. Tie visi ir izgājuši militārās inženierijas apmācību Stratēģisko raķešu spēku militārajā akadēmijā vai Militārās jūras inženierzinātņu institūtā.

Foto: @EliotHiggins/Twitter.com

Atšķirībā no citiem jauniešiem, no kuriem lielākā daļa ir pakļauti riskam frontes līnijā, šie jaunieši strādā drošos komandcentros Maskavā un Sanktpēterburgā. Šķietami karš nav ietekmējis to dzīvi, lai gan viņiem tajā ir liela loma.

Lai gan šobrīd nav zināms, kādu samaksu tie saņem, nopludināti algu dati no 2018. līdz 2020. gadam liecina, ka tiek palielinātas atalgojuma likmes.

2018. gadā mēneša vidējā alga bija aptuveni 1300 eiro, savukārt 2020. gadā - aptuveni 2100 eiro.

Matvejs Ļubavins, šķiet, ir viens no pulkveža Igora Bagņuka augstākajiem padotajiem, ņemot vērā to biežās telefona sarunas. Ļubavins ir dzimis 1992. gadā un 2009. gadā pabeidzis Nahimova jūrniecības un militāro skolu Sanktpēterburgā. Savukārt 2014. gadā Ļubavins absolvēja Militāro Jūras Inženierzinātņu institūtu Sanktpēterburgā specializācijā "Specializētu sistēmu IT automatizācija".

Pēc absolvēšanas viņš strādāja IT atbalsta nodaļā divās bankās un farmācijas pētniecības un attīstības uzņēmumā. Vairākus gadus Ļubavins dzīvoja Maskavā, ceļoja uz ārvalstīm, organizēja modes šovus un mikroblogošanas vietnē "Twitter" dalījās ar plašām recenzijām par jaunākajām filmām. 

Ļubavins arī runāja par pilsoniskiem jautājumiem, tviterī daloties ar atbalstu tam, ka platforma "Telegram" nesniegs datus Krievijas varas iestādēm. Viņš kļuva arī par neatkarīgas pilsoniskās iesaistes programmas "Active Citizen" dalībnieku. Viņa telefona numurs atrodams arī nopludinātā "Smart Voting" dalībnieku sarakstā.

Tie ir Alekseja Navaļnija pretkorupcijas fonda centieni mainīt vēlēšanu sistēmu Krievijā, lai balsis par partiju "Vienotā Krievija" būtu atdotas par kādu citu kandidātu.

2020. gadā Matvejs Ļubavins jau strādāja slepenajā GVC lidojumu iepriekšējas plānošanas vienībā. Savā CV viņš norāda, ka saņēmis pateicības rakstu no Krievijas prezidenta. CV 2022. gada martā tika ievietots ārštata darba meklēšanas vietnē.

"Uzdodiet konkrētus jautājumus"

"Bellingcat" ar Ļubavinu "Telegram" sazinājās šī gada aprīlī. Žurnālisti lūdza viņam komentēt, kā viņš jūtas par neskaitāmiem civiliedzīvotājiem, kas cietuši raķešu triecienos.

Ļubavins atbildēja: "Esiet profesionāli. Uzdodiet man konkrētus jautājumus." 

Pēc tam žurnālisti pārfrāzēja jautājumu: "Vai daudzie civiliedzīvotāju upuri spārnoto raķešu triecienos ir plānots rezultāts vai kļūdainas tēmēšanas rezultāts?" Kara inženieris sacīja, ka nevar uz to atbildēt. "Telegram" vietne paziņoja, ka Ļubavins ir uztaisījis sarakstes ekrānuzņēmumu. Ļubavins atteicās atbildēt uz jautājumiem, kas tika uzdoti vairāku mēnešu garumā.

Pašnodarbināts santehniķis, autobusa vadītājs un floriste

Kāds cits anonīms inženieru grupas dalībnieks ar "Bellingcat" un "The Insider" sazinājās ar e-pasta starpniecību un nosūtīja divus grupas attēlus, kuros redzama GVC komanda, kā arī divus pulkveža Bagņuka attēlus, kuros viņš nēsā savas daudzās medaļas. 

"The Insider" žurnālists sazinājās ar kapteini Juriju Ņikonovu (inženieri, kurš pēdējo mēnešu laikā visbiežāk sazinājās ar Bagņuku), kurš noliedza, ka zina par GVC vai notiekošo karu. 

Ņikonovs apgalvoja, ka ir autobusa vadītājs un viņa saistība ar kara inženieriem ir "pilnīgas muļķības".

Pēc šīs saziņas Ņikonovs savu sociālā tīkla "VK" kontu padarīja privātu. Vīrietis nomainīja savu attēlu uz karikatūras varoni, kas ir tērpts Krievijas militārajā formā un gatavojas nospiest sarkanu pogu.

Pētījuma publicēšanas laikā kapteinim Ņikonovam vēl bija aktīvs profils kādā Krievijas iepazīšanās vietnē. Viņš sevi raksturoja kā IT speciālistu, kas strādā valsts labā un "izskatās perfekti".

Citi GVC komandas dalībnieki, ar kuriem sazinājās žurnālisti, apstiprināja savu identitāti, bet noliedza, ka strādājuši GVC vai ka viņiem būtu kāds sakars ar Krievijas armiju.

Piemēram, kapteinis Sergejs Iļjins ar Bagņuku četru mēnešu laikā sazvanījies vairāk nekā 30 reizes. Viņa telefona izraksti liecina, ka Iļjins sazinājies ar astoņiem citiem "Kalibr" apakškomandas locekļiem. Lai gan žurnālistiem viņš apgalvo, ka ir "pašnodarbināts santehniķis", kopbildē ar GVC inženieriem viņš redzams militārā formā.

Foto: @EliotHiggins/Twitter.com

Artjoms Vedenovs, kurš figurē Bagņuka sarunu biedru lokā, žurnālistiem apstiprināja savu vārdu, apgalvojot, ka strādā fermā. Vedenovs piedāvāja paskaidrot, kā nokaut cūku vai noplūkt vistu.

Majoram un "Kalibr" inženierim Ivanam Popovam ir grāds no Sanktpēterburgas Militārās Jūras Inženieru akadēmijas, un viņš norāda, ka programmēšanu "Phyton" valodā apguva pašmācības ceļā un nekad nav dzirdējis par GVC.

Laitnante Jekaterina Čugunova no "Kalibr" apakšvienības stāstīja, ka ir floriste un žurnālisti zvanot uz nepareizo numuru. Kad GVC inženierim Vladimiram Vorobjovam parādīja attēlu ar viņu militārā formā ar GVC simboliku, viņš to esot redzējis pirmo reizi dzīvē. Vorobjovs bija šokēts, ka redzams militārā formā.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu