"Viņa karjera neiet pareizajā virzienā." Vai Merzļikinam jāsāk uztraukties?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Elvis Merzļikins
Elvis Merzļikins Foto: Reuters/ScanPix

Latviešu hokeja vārtsargs Elvis Merzļikins savu pirmo sezonu pārliecinoša pirmā numura lomā ir sācis ne pārāk veiksmīgi. Līdz šim uzrādītā statistika tiešā salīdzinājumā ar krievu vārtu vīru Daņiilu Tarasovu nav latviešu vārtsargam glaimojoša.

Šī ir pirmā Nacionālās hokeja līgas (NHL) sezona, kuru Merzļikins sāka kā neapšaubāms Kolumbusas "Blue Jackets" pirmais vārtsargs. Pērn viņš par tādu kļuva sezonas gaitā, kad savainojumu guva Jonass Korpisalo, bet vēl pirms sezonas apskatnieku vidū bija karstas diskusijas par to, kuram tad no abiem vārtu vīriem atvēlama pirmā numura loma.

Merzļikins šo sezonu ir sācis pieticīgi. Jā, četrās spēlēs ir izcīnītas divas uzvaras, bet viņa individuālā statistika ir krietni cietusi - vien 86,2% atvairīto metienu, kā arī vidēji mačā zaudētas 4,12 ripas.

Piezīme - statistika apskatīta pirms 26. oktobra mača pret Arizonas "Coyotes".

Savukārt Merzļikina amata brālis Tarasovs ir izcīnījis vienu uzvaru trīs spēlēs, atzīmējoties ar 91,2% atvairīto metienu, kā arī 3,33 vidēji spēlē zaudētām ripām. Tie, protams, arī nav augstas klases rādītāji, tomēr tie ir krietni labāki nekā latviešu vārtu vīram.

Statistikas portāls "Moneypuck" piedāvā apskatīt vārtsargu rādītājus arī tādās kategorijās kā vārtsarga procents zemas, vidējas un augstas bīstamības metienos. Arī šeit Merzļikins sezonas ievadā iepalicis no sava gados jaunākā kolēģa.

Visbūtiskāk Merzļikins Tarasovam zaudē zemās bīstamības metienos. Kamēr krievu vārtu vīrs līdz šim atvairījis 97,1% šādi raksturotu metienu, Merzļikins atzīmējies vien ar 92,6%. Tulkojot šo statistikas rādītāju - Merzļikins līdz šim ielaidis vairāk, hokeja žargonā runājot, "tauriņu". 

Lai gan aizvadīto spēļu skaits nav tik augsts, Merzļikins šajā statistikas rādītājā ieņem 37. vietu starp 38 vārtsargiem, kuri šogad uz ledus izgājuši vismaz trīs mačos.

Vidējās sarežģītības metienos pārsvars ir Merzļikinam - 90% pret 84,8%. Savukārt augstas bīstamības metienos krietni pārāks ir Tarasovs - 83,3% pret Merzļikina 66,7%.

Atgriežoties pie zemas bīstamības atvairīto metienu procenta, "1stohiobattery" apskatnieks Eds Fransiss pauž bažas par latvieša kritumu un karjeras trajektoriju. Merzļikina pirmajā sezonā šis rādītājs bija 96,8%, otrajā gadā - 96,6%, bet pērn - 96,8%. Šīs sezonas ievadā, kā jau minēts, šis rādītājs ir krietni zemāks.

"Viņa karjera neiet pareizajā virzienā. Vairums statistikas rādītāju ir stagnējuši, vai arī kļuvuši sliktāki," rakstīja Fransiss.

Apskatnieks arī uzsvēra, ka Merzļikina konkurents ir gan krietni jaunāks (23 gadi pret Merzļikina 28), gan ievērojami "lētāks", jo krievu vārtsargs sezonā pelna vien 750 tūkstošus ASV dolāru, kamēr Merzļikins 5,4 miljonus.

"Redzēsim, vai Tarasovs ir ilgtermiņa risinājums Kolumbusas vārtos, bet augsta līmeņa snieguma uzplaiksnījumus šosezon nevar ignorēt. Viņam ir tehnika, talants un arī statistikas rādītāji. "Blue Jackets" ir jāapskatās, kas ir viņu rīcībā. Un īstais laiks pārbaudīt Tarasovu ir tagad," rakstīja Fransiss.

"Blue Jackets" šobrīd ar sešiem punktiem septiņās spēlēs ieņem priekšpēdējo vietu Austrumu konferencē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu