VDD konstatējis kritiskās infrastruktūras neatļautu fotografēšanu un filmēšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Valsts drošības dienests

Šogad, tāpat kā iepriekšējos gados, Valsts drošības dienests (VDD) ir konstatējis atsevišķus kritiskās infrastruktūras un citu valstiski nozīmīgu objektu neatļautas fotografēšanas un filmēšanas gadījumus, atzina VDD.

VDD rūpīgi pārbauda katru šādu gadījumu savā pārraudzībā esošajos objektos. Lielākajā daļā gadījumu pēc pārrunu veikšanas nesankcionēto darbību veicēji, skaidrojot savu rīcību ar nezināšanu vai citiem iemesliem, bez ierunām ir pakļāvušies apsardzes darbinieku prasībām un izdzēsuši uzņemtos foto vai videomateriālus.

VDD sadarbībā ar abām pārējām valsts drošības iestādēm - Militārās izlūkošanas un drošības dienestu (MIDD) un Satversmes aizsardzības biroju - pastāvīgi vērtē drošības situāciju kritiskās infrastruktūras objektu un citu valstiski nozīmīgu objektu apkārtnē.

Kā liecina VDD veiktā ārvalstu gadījumu analīze, plānojot diversijas, sabotāžas, terora aktus un citus incidentus pret valstiski nozīmīgiem objektiem, par tiem sākotnēji tiek iegūta iespējami detalizēta izlūkinformācija, tajā skaitā filmējot un fotografējot šos objektus.

Lai identificētu un novērstu mēģinājumus ļaunprātīgā nolūkā iegūt informāciju par valstiski nozīmīgiem objektiem, Latvijā ir ieviesti kritiskās infrastruktūras objektu un valsts aizsardzības objektu filmēšanas un fotografēšanas ierobežojumi.

VDD ikdienā cieši sadarbojas ar šo objektu apsardzes personālu, iegūstot informāciju par savā pārraudzībā esošo objektu tuvumā konstatētiem drošības incidentiem un aizdomīgām aktivitātēm, tajā skaitā neatļautu objektu fotografēšanu un filmēšanu.

Ņemot vērā drošības riskus, objektu apsardzes personālam ir pienākums pārbaudīt ikvienu personu, kas veic nesankcionētu objekta fotografēšanu, filmēšanu vai citas aizdomīgas darbības tā tuvumā. Šādos gadījumos tiek noskaidrota personu identitāte un ar tām veiktas pārrunas, lai noskaidrotu rīcības motīvus.

Vienlaikus dienests atgādināja, ka šogad 15.februārī VDD ciešā sadarbībā ar MIDD uz aizdomu pamata par spiegošanu aizturēja kādu Baltkrievijas pilsoni, kurš bija slēpti fotografējis un filmējis Latvijas aizsardzības sistēmas objektus, elektroapgādes kritisko infrastruktūru, kā arī nozīmīgus civilās infrastruktūras objektus. VDD izmeklēšanas gaitā iegūtā informācija liecina, ka persona neatļautās darbības bija veikusi Baltkrievijas militārā izlūkdienesta uzdevumā.

Patlaban Baltkrievijas pilsonis jau ir apsūdzēts un viņa krimināllietu prokuratūra nesen ir nodevusi tiesai.

Kritiskā infrastruktūra ir Latvijā izvietoti objekti, sistēmas vai to daļas un pakalpojumi, kuri ir būtiski svarīgu sabiedrības funkciju īstenošanas, kā arī cilvēku veselības aizsardzības, drošības, ekonomiskās vai sociālās labklājības nodrošināšanai un kuru iznīcināšana vai darbības traucējumi būtiski ietekmētu valsts un sabiedrības pamatfunkciju īstenošanu.

Jau ziņots, ka, piemēram, nesen Norvēģijā aizturēti septiņi Krievijas pilsoņi par dronu lidojumu nelegālu veikšanu vai fotogrāfiju uzņemšanu apvidos, kur noteikti ierobežojumi. Aiz nelegālajiem dronu lidojumiem stāv ārvalsts izlūkdienests, paziņojis Norvēģijas premjerministrs Jūnass Gārs Stēre, netieši norādot uz Krieviju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu