UFC vadītājs izpelnās asu kritiku par pievēršanos bīstamajam krievu "cīņas sporta" hitam

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Deina Vaits
Deina Vaits Foto: AFP/SCANPIX

Jaukto cīņas mākslu (MMA) sabiedrībā visnotaļ asu reakciju izpelnījies UFC bosa Deinas Vaita jaunais projekts - pļauku cīņas.

Aizvadītajā nedēļas nogalē "UFC 280" cīņu šova pārtraukumos tika reklamēts Vaita jaunais projekts "Dana White’s Power Slap League" jeb organizācija, kas rīko pļauku cīņu šovus.

Pļauku cīņu pirmsākumi meklējami Krievijā, kur šāda veida cīņu šovi ir populāri jau vairākus gadus. Lai gan pļauku cīņu dalībnieki bieži vien tiek pilnībā nokautēti, retais šīs cīņas uzskata par leģitīmu vai nopietnu sporta veidu. Tomēr tagad, kad pļauku cīņu biznesā iesaistījusies, iespējams, planētas ietekmīgākā cīņas sporta personība, šis "sporta veids", visticamāk, sasniegs jaunas popularitātes virsotnes.

Par pļauku cīņu popularizēšanu Vaits kritiku izpelnījās no UFC bijušā cīkstoņa un komentētāja Dena Hārdija, kurš ar organizāciju jau ilgāku laiku nav gluži labākajās attiecībās. Hārdijs savā podkāstā izcēla kārtējās pretrunas Vaita rīcībā.

"Tu mīli savus atlētus un tev viņi rūp, bet tu sāc pļauku cīņu organizāciju. Mainīsim smadzeņu satricinājumu pret naudu. Saņemies. Tu saki vienu, bet dari ko pavisam citu. Tā tas notiek atkal un atkal," sacīja Hārdijs.

Bijušais UFC cīkstonis norādīja, ka pļauku cīņas šobrīd popularitātes ziņā, iespējams, ir tieši tādā pašā situācijā kā savulaik bija MMA.

"Kā gan tās vispār kļuva populāras? Vai cilvēki, kas MMA pirmsākumos to skatījās, bija tieši tādās pašās domās kā esmu es pļauku cīņu jautājumā? Man bija ilga saruna ar kādu cilvēku par to, ka MMA ir pielīdzināms gaiļu cīņām. Bet, sitiet mani nost, man tiešām nav saprotama iesaistīšanās pļauku cīņās, atskaitot iespēju nedaudz piepelnīties un dabūt papildu sekotājus "Instagram" kontā. Tā ir naudas iekasēšana uz smadzeņu traumas rēķina," piebilda Hārdijs.

Pats Vaits sarunā ar "MMA Fighting" sev ierastajā manierē visus savus kritiķus nosauca par pamuļķiem. 

"Galu galā, boksa cīņās puiši uzņem 300-400 sitienus. Šeit cīkstoņi uzņems trīs pļaukas. Visi pamuļķi, kas runā par atlētu komisiju, kas šādas cīņas sankcionē, viņi un mēs pieņēmām pareizo lēmumu," sacīja Vaits, piebilstot, ka šīs cīņas pieskatīs ārsti, kuri parūpēsies par cīkstoņu drošību.

Nevadas štata atlētu komisija šo sporta veidu ir sankcionējusi un, kā norāda Vaits, pļauku cīņām būšot strikti noteikumi, kas paredzēti, lai cīkstoņi izvairītos no smagām veselības likstām.

Jāatzīmē, ka pērn Polijā pēc pļauku cīņā gūta galvas smadzeņu savainojuma mira cīkstonis Arturs Valčaks. ASV plaši atzīts neirologs, doktors Nitins Seti sarunā boksa žurnālistu Tomasu Hauseru norādīja, ka pļauku cīņas pašā pamatā ir ļoti bīstamas un ārsti, kuri šīs cīņas pārraudzīs, būtībā nekādi nevar palīdzēt cīkstoņiem izvairīties no nopietnām sekām.

"Pļaukas ar atvērtu plaukstu bieži vien izraisa samaņas zudumu, reizēm ļoti ilgu. Tas nozīmē smadzeņu satricinājumu. "Sportistam", kurš šādu sitienu uzņem, nav nekādu iespēju aizsargāties. Šie sitieni sakrāsies. Mans profesionāļa viedoklis ir tāds, ka cilvēki, kuri startēs šajās cīņās, cietīs no neiroloģiskiem traucējumiem," sacīja Seti.

"Es nepiekrītu [Vaita] argumentam, ka, šo "sportu" kvalitatīvāk pārraugot mediķiem, uzlabosies tā drošība. Es nezinu, ko tad īsti ārsts šeit var pārraudzīt. Tikai un vienīgi smadzeņu satricinājumus un tamlīdzīgus savainojumus, kas notiek viņa acu priekšā," turpināja doktors.

Seti nav vienīgais mediķis, kurš publiski izteicies pret pļauku cīņām. Arī doktors Maikls Švarcs, kurš 1997. gadā palīdzēja izveidot mediķu asociāciju, kas rūpējas tieši par cīņas sporta pārstāvjiem, ir izteicis kritiku.

"Mēs pavadījām daudzus gadus, mēģinot izglītot [atlētu] komisijas par smadzeņu traumām. Un tagad mums priekšā ir šis [pļauku cīņas]. Šie puiši uzņem sitienus pa galvu. Tu sit pretiniekam, kuram nav iespējas sevi aizsargāt. Un tad šis cīkstonis vēlreiz uzņem sitienu. Katrs smadzeņu satricinājums tām nodara bojājumu. Jau pirmais smadzeņu satricinājums nodara bojājumu, otrais [smadzeņu satricinājums] jau var izrādīties dzīvībai bīstams. Tas ir trakums," Švarcu citē "Bloody Elbow".

Kā pierādījuši neskaitāmi atgadījumi, UFC bosam apkārtējo kritika nekad netraucē pieturēties pie saviem plāniem. Līdz ar to, neskatoties uz vairāku ārstu brīdinājumiem, Vaita pļauku cīņu organizācija, visticamāk, pieredzēs savu debiju. Kādas būs sekas? Tā potenciāli būs "putra", ko pēcāk nāksies strēbt pašam Vaitam, viņa publicitātes komandai un Nevadas štata atlētu komisijai, kas šīs cīņas ir sankcionējusi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu