Izveidota piemiņas vieta pāragri mūžībā aizgājušajai cistiskās fibrozes pacientei Alisei Kukainei

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Alises Kukaines tuvinieku privātais arhīvs

Trešdien, 26. oktobrī, apritēja gads, kopš 35 gadu vecumā mūžībā aizgāja cistiskās fibrozes paciente Alise Kukaine. Nu viņas tuvinieki izveidojuši Alisei veltītu piemiņas vietu. 

Alises tuvinieki vēsta, ka "pandēmijas laika ierobežojumu dēļ pagājušogad daudziem nebija iespējas no viņas atvadīties. Tagad šāda iespēja ir - Jaundubultu kapos izveidota piemiņas vieta Alisei. Precīza atrašanās vieta norādīta pievienotajā attēlā".

Piemiņas vieta atklāta 26. oktobrī. 

Kā nokļūt Alisei veltītajā piemiņas vietā? 

Foto: Alises Kukaines tuvinieku privātais arhīvs

Alise Kukaine bija viena no dažiem pacientiem Latvijā, kas slimoja ar cistisko fibrozi (CF) jeb mukoviscidozi - smagu ģenētisku slimību, ko izraisa gēna mutācijas. Tā izpaužas ar visu ārējās sekrēcijas dziedzeru traucējumiem, kas izraisa dzīvībai svarīgu orgānu, it īpaši plaušu, bojājumus.

"Apollo.lv" vairākus gadus sekoja līdzi sievietes cīņai ar slimību. Plaušu transplantācijas sarakstā Alise bija aptuveni trīs ar pusi gadus. 2019. gadā sievietes stāvoklis strauji pasliktinājās un Alise ilgu laiku pavadīja slimnīcā. Smagi bijis tas, ka paralēli bijuši Covid-19 ierobežojumi, kas liedzis tuviniekiem regulāri Alisi apmeklēt.

2020. gadā Alise pieņēma skaudru lēmumu - izstāties no plaušu transplantācijas gaidītāju saraksta. Viņa nolēma arī liegt mākslīgi uzturēt savu dzīvību. Sieviete norādīja, ka gadījumā, ja jāpārstāda nieres, tad uzreiz tas jādara arī ar aizkuņģa dziedzeri, jo Alisei bija diabēts.

"Šādas operācijas netaisa Latvijā. Tuvākā vieta ir Tartu, bet tas ir dārgs process." Alise norādīja, ka ir arī citi ārsti, kuri uzskata, ka tomēr plaušu transplantācija ir jātaisa pirmā.

"Man nav bail nomirt. Bail ir tieši no paša procesa - cik ilgi tas būs, vai tas būs sāpīgi. Bail no neziņas par to, kas notiks," Latvijas TV stāstīja Alise.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu