ASV nosaka sankcijas vairākiem Krievijas pilsoņiem par Moldovas demokrātijas graušanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Maxim Studio/Shutterstock

ASV Finanšu ministrija noteikusi sankcijas vairākiem Krievijas pilsoņiem par centieniem graut Moldovā demokrātiju un iejaukšanos šīs valsts iekšējās lietās. To starpā ir arī bijušais Krievijas ģenerālprokurora dēls un uzņēmējs Igors Čaiks un dziedātāja Žasmina.

Sankcijas noteiktas arī vairākiem Moldovas pilsoņiem. Viņu vidū ir uzņēmējs un prokrieviskās partijas "Šor" līderis Ilans Šors, kas pēdējās nedēļās organizējis masu protestus Kišiņevā.

Vašingtonā uzskata, ka Šors darbojas Krievijas interesēs un nekārtības organizē koordinācijā ar Maskavu, lai grautu Moldovas demokrātisko attīstību.

Šors arī tiek turēts aizdomās par korupciju.

Moldovā Šors notiesāts lietā par miljarda dolāru pazušanu no valsts banku sistēmas. Šobrīd viņš atrodas ārzemēs un ir izsludināts meklēšanā.

Sankcijas noteiktas arī Šora sievai - Krievijas popdziedātājai Sarai Šorai, kas arī pazīstama ar Žasminas pseidonīmu.

Sankcijas noteiktas Moldovas politiķim un oligarham Vladam Plahotņukam. Viņš tiek uzskatīts par Moldovas politikas pelēko kardinālu, tomēr pirms vairākiem gadiem viņš bija spiests bēgt no valsts, kad pret viņu apvienojās citi politiskie spēki. Viņš tiek apsūdzēts korupcijā.

Sankciju sarakstā iekļautais Igors Čaika ir bijušā Krievijas ģenerālprokurora Jurija Čaikas dēls. Viņš arī ir varonis vienā no slavenākajām Alekseja Navaļnija izmeklēšanām.

Pēdējā mēneša laikā Moldovas prokrieviskā partija "Šor" regulāri organizē protestus Kišiņevā, pieprasot valsts vadības atkāpšanos, pirmstermiņa vēlēšanas un vienošanos ar Krieviju par gāzes cenu samazināšanu.

Pēdējā akcijā svētdien protestētāji pat pieņēma "deklarāciju" par Moldovas "tautas valdības, tautas tribunāla un tautas vairoga" izveidošanu.

Korupcijas lietu prokuratūra jau publicējusi liecības, ka dalībnieki protestos piedalās par naudu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu