Deputāti sanāks uz pēdējo 13. Saeimas sēdi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ceturtdien, 27. oktobrī, plkst. 9.30 norisināsies pēdējā 13. Saeimas sasaukuma sēde. Tajā iecerēts pieņemt četrus likumus, liecina parlamenta sēdes darba kārtība.

Plānots, ka Saeima trešajā, galīgajā lasījumā izskatīs grozījumus Darba likumā, kas paredz minimālās algas palielināšanu no 500 līdz 620 eiro no 2023. gada 1. janvāra. Tāpat grozījumi paredz minimālo algu palielināt līdz 700 eiro no 2024. gada 1. janvāra.

Parlaments sēdē galīgajā lasījumā lems arī par grozījumiem Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu likumā, kas pašreizējai EP deputātei Tatjanai Ždanokai (LKS) varētu liegt tiesības tikt atkārtoti ievēlētai EP kā Latvijas pārstāvei. Likumā paredzēts noteikt, ka EP vēlēšanām Latvijā nevar pieteikt par kandidātu un EP nevar ievēlēt personu, kura pēc 1991. gada 13. janvāra darbojusies Padomju Savienības Komunistiskajā partijā (Latvijas Komunistiskajā partijā). Tāpat likumprojekts paredz, ka no Latvijas ievēlēts EP deputāts, kas notiesāts par noziegumu, zaudēs savu mandātu, un viņa vietā stāsies nākamais kandidāts no tā paša saraksta, no kura viņš ievēlēts.

Tāpat aizejošās Saeimas deputāti trešajā, galīgajā lasījumā skatīs grozījumus Krimināllikumā, kas ir saistīti ar izmaiņām Latvijas Republikas Zemessardzes likumā un citos saistītajos likumos, kas paredz mobilizācijas gadījumā zemessargus ieskaitīt aktīvajā dienestā karavīra statusā. Minētie grozījumi Krimināllikumā zemessargam par izvairīšanos no mobilizācijas paredz piemērot īslaicīgu brīvības atņemšanu, sabiedrisko darbu, vai naudas sodu.

Sēdē plānots lemt arī par grozījumiem Ceļu satiksmes likumā, lai īstenotu ideju Krimināllikumā noteikt kriminālatbildību par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu to vadīt, ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles.

Kā ziņots, 14. Saeimas partiju deputāti pirmo reizi sanāks uz parlamenta sēdi 1. novembrī plkst. 10, otrdien pēc jaunievēlētās Saeimas pārstāvju organizatoriskās sanāksmes žurnālistiem paziņoja līdzšinējā parlamenta spīkere Ināra Mūrniece (NA).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu