"Tā ir ņirgāšanās!" Krievija atsakās publiskot detaļas no izmeklēšanas daiļslidotājas Vaļijevas dopinga lietā (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kamila Vaļijeva
Kamila Vaļijeva Foto: EPA/Scanpix

Krievijas Antidopinga aģentūra (RUSADA) paziņojusi, ka nepubliskos detaļas no daiļslidotājas Kamilas Vaļijevas dopinga lietas, vēsta BBC.

Šā gada Pekinas olimpisko spēļu pārliecinoši lielākais skandāls bija Krievijas daiļslidošanas superzvaigznes Kamilas Vaļijevas lieta. 

Jaunā daiļslidotāja uz olimpiskajām spēlēm ieradās kā galvenā favorīte, palīdzot Krievijas Olimpiskās komitejas komandai izcīnīt zelta medaļu komandu slidojumā. Tomēr viņas tālākās gaitas olimpiskajās spēlēs aizēnoja fakts, ka jaunās sportistes dopinga pārbaužu rezultāti bija pozitīvi. 

RUSADA paziņojusi, ka Vaļijevas lietā (sportisti gan nenosaucot vārdā) ir veikusi izmeklēšanu, tomēr tās rezultātus neatklās, ņemot vērā, ka iesaistītā daiļslidotāja ir "aizsargājama persona". 

Vienīgā Krievijas daiļslidotāja, kura ir iepīta dopinga skandālā un sava vecuma dēļ atbilst aizsargātas personas statusam ir tieši Vaļijeva.

Uz šādu RUSADA lēmumu asi reaģēja ASV Antidopinga aģentūras (USADA) vadītājs Treviss Tigrats, norādot, ka Krievijas lēmums neatklāt detaļas ir "ņirgāšanās par visu izmeklēšanas procesu".

Tāpat viņš aicināja globālas sporta organizācijas, tai skaitā, Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK), Pasaules Antidopinga aģentūru (WADA) un Starptautisko Slidošanas apvienību (ISU) nekavējoties iesniegt apelāciju Sporta arbitrāžas tiesā, kad RUSADA izziņos Vaļijevas lietā pieņemto lēmumu.

Līdz ar to "gaisā karāties" turpina arī komandu sacensību apbalvošanas ceremonija, jo Krievijas komandai zelta medaļas Vaļijevas dopinga lietas dēļ tā arī netika piešķirtas.

Pati sportiste skaidrojusi, ka WADA aizliegtā viela viņas ķermenī nonākusi, kad viņa netīšām padzērusies no tās pašas glāzes, kurā bijuši vectēva sirds medikamenti.

Trimetazidīns ir vielmaiņas līdzeklis, kas paredzēts stenokardijas un reiboņu ārstēšanai. WADA to iekļāvusi aizliegto līdzekļu sarakstā, jo tas var palielināt asinsrites efektivitāti un vairot izturību.

Vaļijeva olimpisko spēļu individuālajās sacensībās ieņēma vien ceturto pozīciju, lai gan pēc īsās programmas bija līdere.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu