Dēls neizpratnē, kāpēc viņam nesazvanāmas māsas vietā ir jāmaksā par mammas pansionātu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no 4.studijas sižeta

Iedzīvotājs Modris LTV raidījumā "4. studija" vēlējās noskaidrot, kālab viņš spiests par mammas pansionātu maksāt nesazvanāmās māsas vietā. Pašvaldība skaidro, ka nav izmeklēšanas iestāde, bet Labklājības ministrijā atzīst, ka situācija nav unikāla.

Skaidrītes kundzei ir trīs bērni, taču visi dzīvo un strādā ārzemēs. Pēc nonākšanas slimnīcā kļuva skaidrs, ka kundze vairs nevarēs atgriezties mājās dzīvot viena pati. Tādēļ Alūksnes novada Sociālais dienests ievietoja kundzi pansionātā.

Skaidrītes kundzes pensija ir ap 400 eiro. Uzturēšanās pansionātā maksā ap 700 eiro mēnesī. Saskaņā ar Alūksnes novada saistošajiem noteikumiem starpība jāsedz viņas bērniem.

"Lēmumā ir rakstīts, ka pēc iedzīvotāju reģistra datiem, manai mammai ir trīs apgādnieki, līdz ar to summa pāri par 300 eiro tiek dalīta uz trim – katram 114 eiro mēnesī," situāciju skaidroja Skaidrītes dēls Modris.

Kad sastādīto līgumu Modris parakstījis, pēc divām nedēļām no Alūksnes novada Sociālo lietu pārvaldes saņēmis citu līgumu.

"Tā kā viens no apgādniekiem – mana māsa – neiziet uz kontaktiem ar Alūksnes Sociālo dienestu, neatbild uz telefona zvaniem, nav atrodama kaut kādās datu bāzēs, tad nav iespējams noslēgt līgumu," pastāstīja Modris. "Tāpēc šī starpība tiek sadalīta divās daļās."

Turklāt, komunicējot ar Sociālo lietu pārvaldi, Modrim radies iespaids, ka māsa tiek meklēta ļoti pavirši, tāpēc pieņemts lēmums iet vieglāko ceļu.

Labklājības ministrijā (LM) skaidro, ka šāda sarežģīta un visai sensitīva situācija nav unikāla.

Latvijas Civillikums, kurā teikts, ka par vecākiem jārūpējas viņu apgādniekiem, proti, bērniem, bet strīdus gadījumā visu izšķir tiesa, pieņemts 1937. gadā un ir spēkā joprojām.

Plašāk "4.studijas" sižetā:

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu