Kāpēc kavējas invaliditātes pensijas saņemšana (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Naudas maks ar monētām.
Naudas maks ar monētām. Foto: Evija Trifanova/LETA

Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijā kavējas iesniegumu izskatīšana. LTV raidījumam "Panorāma" zināmi vairāki gadījumi, kad cilvēki šī iemesla dēļ nevarēja saņemt invaliditātes pensiju.

Oktobrī invaliditātes pabalsta 325 eiro vietā Andris Freibergs saņēma 40 eiro. Viņš iesniegumu Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijai iesniedza laikus – pusotru mēnesi pirms termiņa beigām. Likumā noteiks, ka komisijai lēmums jāpieņem mēneša laikā. Andrim termiņš invaliditātes noteikšanai bija 6. oktobris.

"Es esmu invalīds kopš bērnības, jo man bija bērnu trieka. Visu laiku man bija trešā grupa. Un pirms diviem gadiem veselības stāvoklis pasliktinājās, un iedeva otro grupu uz diviem gadiem. Kovida laikā automātiski pagarinājās, jo komisija nespēja izskatīt. Un es jau pirms termiņa, pusotru mēnesi ātrāk iesniedzu papīrus ar domu, ja nu dienu ilgāk, lai paspētu. 6.oktobrī nebija nekāda lēmuma.

Es sāku uz visām iestādēm zvanīt, un man pasaka, ka komisijas slēdziens būs labākajā gadījumā oktobra beigās vai kaut kad novembrī," raidījumam pastāstīja Andris.

Šis gadījums nav vienīgais.

Noteiktajā termiņā neizdodas izskatīt vairāk nekā 2000 iesniegumu.

Problēma pastāv jau vairākus mēnešus. “Apmēram 150 iesniegumi ir tādi, kuriem ir pienākuši divi mēneši, un tādi, kuriem ir pāri vienam mēnesim izskatīšanas ilgums, ir apmēram 2000,” pastāstīja Veselības un darbspējas ekspertīzes ārstu valsts komisijas vadītājas vietnieks Māris Andersons.

Par komisiju atbildīgā Labklājības ministrijā skaidroja, ka situācija izveidojusies, jo tagad iesniegumus par invaliditātes statusa saglabāšanu iesniedz visi tie, kuri saņēma automātisku termiņa pagarinājumu kovid pandēmijas laikā.

"Tas cilvēku skaits, kas būtu izlīdzinājušies pa diviem gadiem, šobrīd ir viss ienācis rudens posmā. Tas cilvēku resursu skaits, kas mums šai funkcijai, ir saspringts. Bet mums ir [darbaroku] tik, cik ir, un darām labāko, ko varam izdarīt," sacīja Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece Elīna Celmiņa.

Ministrija prognozē, ka šīs ir īslaicīgas problēmas un rindas pēc mēneša vairs nebūs.

Komisijā gan saka ko citu.

Pašlaik iesniegumi laikus netiek izskatīti Rīgas un Jelgavas nodaļās.

Plašāk LTV sižetā:

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu