Laikraksts: Pekina vēlas "visos līmeņos" padziļināt attiecības ar Maskavu (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vladimirs Putins un Sji Dzjiņpins.
Vladimirs Putins un Sji Dzjiņpins. Foto: EPA/Scanpix

Ķīnas ārlietu ministrs Maskavai paziņojis, ka valsts līderis Sji Dzjiņpins vēlas padziļināt attiecības ar Krieviju, raksta laikraksts "The Wall Street Journal".

Ķīnas ārlietu ministram Vangs Ji ceturtdien bija telefonsaruna ar savu Krievijas kolēģi Sergeju Lavrovu. Ķīnas ministrs Lavrovam izteicās, ka Pekina vēlas "visos līmeņos" padziļināt attiecības ar Maskavu, ziņo laikraksts.

"Ķīna stingri atbalsta Putina centienus apvienot un vadīt Krievijas tautu, lai pārvarētu grūtības," sacīja Vangs.

Sji Dzjiņpins pagājušonedēļ tika pārvēlēts uz trešo termiņu Komunistiskās partijas ģenerālsekretāra amatā. Partijas politbirojā tagad darbojas tikai Sji sabiedrotie.

Maskava un Pekina oficiāli nav diplomātiskas sabiedrotās. Tomēr Sji Dzjiņpins ir Putina spēcīgākais atbalstītājs. Kā norāda "Stimson Center" eksperts Ķīnas jautājumos Juns Suns, ceturtdienas ārlietu ministru saruna atspoguļoja abu valstu iekšējās problēmas.

"Sji ir nepieciešams kongresa rezultātu atbalsts no ārvalstīm. Kara dēļ spiediens uz Putinu pieaug," saka Juns Suns.

Vašingtonu arvien vairāk uztrauc ciešās saiknes starp Sji un Putinu. Vašingtona uzskata, ka Ķīna ir lielāks konkurents ASV nekā Krievija, ziņo laikraksts.

ASV uzskata, ka Ķīna vēlas mainīt starptautisko kārtību un Pekinai paliek arvien lielāka ekonomiskā un militārā vara, lai to panāktu.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu