Musināja vērsties pret pieminekļu demontāžu. Daugavpilī VDD aizturējis prokremlisku aktīvistu (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Valsts drošības dienests

Svētdien, 30. oktobrī, Valsts drošības dienests (VDD) Daugavpilī aizturēja prokremlisku aktīvistu, kurš sistemātiski paudis atbalstu Krievijas izvērstajam agresīvajam karam pret Ukrainu un veicinājis nacionālo un etnisko naidu un nesaticību Latvijas sabiedrībā, pavēstīja dienests.

Pēdējās dienās šī persona aktīvi musināja iedzīvotājus vērsties pret padomju okupācijas režīmu slavinošo objektu demontāžu Daugavpilī.

VDD minētās personas dzīvesvietā svētdien veica arī tiesas sankcionētu kratīšanu. Pašlaik norisinās kratīšanas laikā iegūto materiālu izvērtēšana.

Kriminālprocesu pret minēto personu VDD sāka 28. septembrī pēc diviem Krimināllikuma pantiem, proti, par noziegumu pret mieru un kara noziegumu attaisnošanu, kā arī par darbībām, kas vērstas uz nacionālā un etniskā naida vai nesaticības izraisīšanu.

VDD izmeklēšanā konstatēja, ka persona interneta vidē publicētos videopaziņojumos sistemātiski izplata Kremļa interesēm atbilstošus vēstījumus, attaisno un slavina Krievijas iebrukumu Ukrainā, kā arī pauž naidīga rakstura izteikumus par latviešiem un ukraiņiem.

Šodien personai tika piemērots aizdomās turētā statuss, kā arī vairāki ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

VDD aizvadītajā nedēļā jau pirms demontāžas darbu sākšanās Daugavpilī strādāja pastiprinātā režīmā, sekojot līdzi norisēm gan informatīvajā telpā, gan klātienē pie padomju okupācijas režīmu slavinošajiem objektiem Daugavpilī.

Monitoringa rezultātā VDD identificēja vairāk nekā 20 personas, kuru aktivitātes liecināja par potenciālu apdraudējumu netraucētai demontāžas darbu norisei un sabiedrības drošībai. VDD rīcībā esošā informācija liecināja, ka personas ir gatavas iesaistīties vardarbīgās aktivitātēs un provocēt sabiedrību uz nemieriem demontāžas darbu laikā.

Ar minētajām personām VDD veica preventīva rakstura pārrunas, brīdinot par paredzēto atbildību pārkāpumu veikšanas gadījumā. Tāpat VDD sadarbībā ar Valsts policiju īstenoja citus preventīvus pasākumus, lai novērstu iespējamas provokācijas padomju okupācijas režīmu slavinošo pieminekļu demontāžas darbu laikā.

Jau ziņots, ka kopš Krievijas bruņoto spēku iebrukuma Ukrainā VDD kopumā ir uzsācis 26 kriminālprocesus un no Valsts policijas pārņēmis četrus kriminālprocesus saistībā ar aktivitātēm Krievijas agresijas un interešu atbalstam.

Naktī uz pirmdienu Daugavpilī sākta bijušajā Slavas skvērā esošā pieminekļa padomju karavīriem demontāža. 

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu