"Apmaldījusies trijās priedēs." Rinkēvičs pauž sašutumu par Ekonomikas ministrijas vēstulēm (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto: Paula Čurkste/LETA

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs paudis sašutumu par Ekonomikas ministrijas rakstīto vēstuli, mudinot rīkoties, lai atjaunotu darbu kompānijām, kas izveidotas, pateicoties Kremlim tuvam Krievijas miljardierim, kurš iekļauts sankciju sarakstā.

Ārlietu ministrs mikroblogošanas vietnē "Twitter" vēsta: "Šķiet, ka Ekonomikas ministrija ir apmaldījusies trijās priedēs, sankcijas pret Krieviju tiks ievērotas, nevis apietas. Punkts."

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka Krievijas žurnālisti pirms dažiem gadiem ar sajūsmu stāstīja par pasaulē dārgāko jahtu. Tā piederēja miljardierim Andrejam Meļņičenko.

Bet šī gada martā Itālijas varas iestādes ziņo, ka jahta arestēta. Meļņičenko ir viens no oligarhiem, pret kuriem Eiropas Savienība vērsa sankcijas, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Sankcijas skāra arī Meļņičenko apjomīgo biznesu Lietuvā. Miljardiera kompānijai "EUROXIM" pieder ķīmikāliju ražotājs "Lifosa". Sankciju dēļ kompānijas kontus kaimiņvalsts bankas iesaldē. Tās darbība praktiski apstājas. Tad lietuvieši izdomā veiklu shēmu - izgroza likumu, lai šādās situācijās stratēģiski svarīgos uzņēmumos varētu iecelt valsts pārstāvi - administratoru.

Lietuvas mediji gan ziņo par šī valsts puses pārstāvja rakstītu slepenu vēstuli specdienestiem un valsts iestādēm. Tajā viņš uztraucas, ka kompānija rūpīgi slēpj informāciju par piegādēm, kravu izcelsmi un saiknēm ar Krieviju.

Šis ir vēl viens ķimikāliju miljardieris no Krievijas Dmitrijs Mazepins. Un arī viņš iekļauts Eiropas savienības sankcijās. Minerālo mēslošanas līdzekļu ražošanas uzņēmuma "Uralchim" īpašnieks un izpilddirektors Mazepins bija investējis lielus līdzekļus Latvijā.

"Uralchim" pieder vairākums firmā "Ventamonjaks". Mazākuma akcionārs tajā ir firma (HALCYON CAPITAL), kur kā patiesā labuma guvējs Uzņēmumu reģistrā norādīts Jānis Austriņš - Aivara Lemberga znots.

Savukārt Rīgā Mazepins nesen uzbūvēja milzīgu termināli, kas pieder firmai "Riga Fertilizer Terminal". 51% tajā ir Mazepina "Uralchim", bet 49% - Aināra Šlesera un Andra Šķēles kontrolētajai SIA "Rīgas tirdzniecības osta".

Bet līdz sankcijām vairākus gadus pēc apgrozījuma lielākais Latvijā reģistrētais uzņēmums bija vēl viena Mazepina firma "Uralkali Trading". 2020. gadā tā apgrozīja 1,81 miljardu eiro (1 810 000 000 eiro). Caur šo Latvijā reģistrēto kompāniju atpakaļ uz Krieviju plūda nauda par ķimikāliju eksportu uz Āziju, Indiju, Ziemeļameriku, Dienvidameriku, Eiropu un Āfriku.

Šī gada 24. februārī pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Mazepins kopā ar vēl 36 biznesmeņiem Kremlī ar Putinu sprieda, kā apkarot Rietumu sankcijas.

8 mēnešus vēlāk Rīgā tapusi kāda vēstule, kas vistiešākajā veidā varētu ietekmēt gan Mazepinu, gan arī Lietuvā naudu ieguldījušo miljardieri Meļņičenko. Ekonomikas ministre Ilze Indriksone raksta par sankcijām atbildīgajai ārlietu ministrijai. Un piedāvā Latvijai izstrādāt kārtību, lai noteiktu atbildīgo, kurš varētu lemt, ko darīt ar šādiem sankciju skartiem uzņēmumiem.

"Ir svarīgi izvērtēt, vai šī infrastruktūra ir vajadzīga tautsaimniecībai un saglabājama. Infrastruktūra tieši. Un atrast vislabāko veidu, nepārkāpjot sankcijas un nodrošinot to, lai varētu tikt izmantota, ja tas ir iespējams," norādīja ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA).

Bet Ekonomikas ministrijas vēstules tonis drīzāk izklausās nevis pēc mudinājuma sākt diskusiju, bet vairāk atgādina abu ar Krievijas Uralhim saistīto kompāniju interešu aizstāvi.

Fragmenti no Ekonomikas ministrijas vēstules:

Ministrija aicina Ārlietu ministriju un Tieslietu ministriju, nepārkāpjot pret Krieviju un Baltkrieviju noteiktās sankcijas, rast ātru risinājumu sankcionētu uzņēmumu darbības turpināšanai.

SIA "Ventamonjaks" ir unikāla infrastruktura - tas lielākais Baltijas juras šķidrā amonjaka eksporta un importa terminālis,

Tas norāda, ka Latvijā izveidotajai infrastruktūrai mineralmēslojuma parkraušanai un uzglabāšanai, ir nozīme arī arpus Baltijas.

Ņemot vērā, ka Latvijā šāda infrastruktūra jau ir pieejama, būtu nesaimnieciski apturēt 'SIA "Ventamoniaks" terminālu.

Tehnoloģiskā sašķidrināta amonjaka izvešana no termināla nozīmē termināla slegšanu uz visiem laikiem, jo tā palaišana prasīs lielus kapitālos ieguldījumus un vismaz gadu.

Lietuvas un citu ES valstu (piemēram, Horvātijas, Polijas, Rumānijas) prakse liecina, ka ir iespējams izveidot tiesisko regulējumu, lai sankcionēts uzņēmums varētu turpināt darbību, nepārkāpjot noteiktās sankcijas.

Sankcionētiem uzņēmumiem ir iespējams izveidot "ugunsmūri", tādejādi noņemot sankcionētas personas ietekmi uzņēmumā.

Vairāk lasi šeit.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu