Pieminekļa dēļ ir gatavi piedraudēt ar nāvi. Kā Daugavpilī atbrīvojās no padomju mantojuma (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pēc Daugavpils mēra aicinājuma, pie nojaucamā pieminekļa Otrā pasaules kara padomju karavīriem Slavas skvērā Daugavpilī nolikti ziedi un svecītes.
Pēc Daugavpils mēra aicinājuma, pie nojaucamā pieminekļa Otrā pasaules kara padomju karavīriem Slavas skvērā Daugavpilī nolikti ziedi un svecītes. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Naktī uz pirmdienu Daugavpilī bijušajā Slavas skvērā sākta pieminekļa padomju karavīriem demontāža. Portāla "Chayka.lv" galvenā redaktore Inna Plavoka medijam "Rus.LSM.lv" pastāstīja par novēroto nakts garumā. 

Pie demontējamā pieminekļa bija sapulcējušies daudz agresīvu un iereibušu cilvēku. Žurnāliste uzsver - šie cilvēki neatspoguļo visus Daugavpils iedzīvotājus, turklāt liela daļa no viņiem nemaz nebija daugavpilieši.

Līdz plkst. 22 Slavas laukumā atvadīties no padomju pieminekļa ieradās vairāk gados vecāki cilvēki, bet naktī tur pulcējās galvenokārt jaunieši.

Foto: Daugavpilī sākta ziedu aizvākšana; vairāki cilvēki aizturēti

Pēc Plavokas teiktā, pie pieminekļa notikušas daudzas provokācijas. Žurnāliste kopā ar kolēģiem nonākusi pie secinājuma, ka daži cilvēki, kas ieradās Slavas laukumā, "ļoti labi saprata un zināja, ko dara".

"Ir jāsaprot, ka šeit sapulcējās konkrēta publika, iespējams, ar noteiktiem mērķiem," sacīja Plavoka.

"Atradāmies notikumu epicentrā, kad viena sieviete vienkārši aicināja visus doties pie policistiem, sakot: "Skat, viņu te ir ļoti maz, darīsim kaut ko!" Un tad, kad viņa tka aizturēta, viņa arī, manuprāt, uzvedās diezgan profesionāli - viņa nometās ceļos, un uzreiz blakus esošā sieviete sāka kliegt: "Skat, viņu nolika uz ceļiem!" 

Respektīvi, bija situācijas, kuras, man šķiet, nerodas spontāni, bet kuras organizē un iestudē kāds. Un tas, protams, ir ļoti skumji," pauž Plavoka.

Viņai grūti pateikt, kāpēc daži cilvēki naktī uzvedās tik agresīvi.

Foto: Pēc Daugavpils mēra aicinājuma, pie nojaucamā PSRS pieminekļa Daugavpilī nolikti ziedi un svecītes

"Godīgi sakot, es negaidīju, ka mums blakus ir tik daudz cilvēku, kuri ir tik agresīvi gatavi dzīvam cilvēkam draudēt ar nāvi akmens bareljefa dēļ. Tas ir tas, ko es nevaru saprast," atzina žurnāliste.

"Šķiet, ka cilvēki nesaprot, ar ko tas ir saistīts, viņi nesaprot, kas notiek. Kas notiek Krievijā, kas notiek Ukrainā," secina Plavoka. 

Foto: Daugavpilī demontēti pieminekļi padomju karavīriem

Jau ziņots, ka naktī uz pirmdienu pie demontējamā pieminekļa Daugavpilī kopumā aizturētas 37 personas, no kurām vairums nepakļāvās policijas darbinieku likumīgajām prasībām vai arī atradās publiskā vietā alkohola reibumā, informēja Valsts policija (VP). 

Svētdien pa dienu situācija pie pieminekļa bija mēreni mierīga - sanākušie nolika ziedus, sveces, vienkopus sanākot vairākiem desmitiem cilvēku, kuru plūsma dienas laikā bija mainīga. Savukārt vakarā, kad tika sākta pie pieminekļa novietoto ziedu un svecīšu savākšana to pārvešanai uz kapiem, kā arī teritorijas norobežošana, atsevišķas personu grupas izrādīja nepatiku pret pieminekļa nojaukšanu un centās konfliktēt ar policiju.

Turpmākajā vakara gaitā aiz norobežotās teritorijas uzkavējās ap 200 cilvēku. Tie dažādos veidos pauda neapmierinātību, tostarp svilpjot, izsaucot rupjus saukļus. VP izklīdināja savākušos pūli, kas, vērojot notikušo aiz nožogojuma, ik pa laikam vienojās kopīgās lamās un svilpienos, kā arī dažbrīd mēģināja tuvoties norobežotajai teritorijai. Personas, kuras nepakļāvās policijas likumīgajām prasībām un nepārtrauca likumpārkāpums, tika aizturētas. 

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu