Likās, ka tas ir tikai nevainīgs apsārtums. Patiesība izrādījās ļaunāka

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: triocean/Shutterstock

Kad amerikānietei Džūlianai Paskarellai uz ādas parādījās apsārtums, sākumā viņa nedomāja, kas tas ir kas īpašs. Tomēr viņa nolēma aiziet pie ārsta. Tas glāba viņas dzīvību, raksta portāls "Insider".

Dažu stundu attālumā no noasiņošanas

Vietnē "TikTok" Džūliana pastāsta, kā tas sākas. Kādu vakaru apmēram 15 minūšu laikā uz viņas ķermeņa un kājām parādījās tumši punktiņi, virs augšūpas izveidojās čūliņa, deguns sāka asiņot, un asinis nebija iespējams apturēt. Stundas laikā šie punktiņi uz viņas ķermeņa bija pārvērtušies zilumos.

Kaut arī sākumā Džūliana domāja, ka tas nav nekas traks, deguna asiņošana un tas, cik ātri parādījās zilumi, darīja viņu nemierīgu.

Viņa devās uz slimnīcu, un asins analīzes atklāja, ka viņai ir 3000 trombocītu. Salīdzinājumam, normāls trombocītu skaits ir no 150 000 līdz 450 000, un ITP tiek diagnosticēts, kad tas nokrītas zem 100 000.

Slimnīcā ārsti Džūlianai teica, ka viņai ir paveicies – vēl dažas stundas, un viņa varēja iekšēji noasiņot.

Asinsizplūdumi uz ādas var liecināt par retu saslimšanu

Izrādās, asinsizplūdumi uz ādas bija ļoti retas saslimšanas pazīmes - kuru katru brīdi šī retā slimība varēja izraisīt asinsizplūdumu smadzenēs. Ārsti Virdžīnijai diagnosticēja slimību, ko sauc par imūno trombocitopēniju (ITP), kam raksturīgs zems trombocītu līmenis. Trombocīti ir šūnas, kas aptur asiņošanu. Zems trombocītu skaits var izraisīt vieglus zilumus uz ādas, smaganu asiņošanu un iekšēju asiņošanu, tostarp ap smadzenēm, raksta "Insider", atsaucoties uz medicīnas portālu "Johns Hopkins Medicine".

Trobocitopēnija rodas, kad organisma imūnsistēma iznīcina trombocītus, bet vēl joprojām nav līdz galam izpētīts, kāpēc tas notiek. Bieži vien cēlonis netiek atrasts – kā Džūlianas gadījumā. Zināms, ka šo stāvokli var izraisīt noteiktas zāles, grūtniecība, vīrusu infekcijas vai autoimūnas kaites, piemēram, reimatoīdais artrīts.

Amerikas Savienotajās Valstīs šis stāvoklis katru gadu tiek diagnosticēts aptuveni trim no katriem 100 000 cilvēkiem.

Kam jāpievērš uzmanība

ITP simptomi var būt: petehijas (mazi, plakani sarkani vai purpursarkani plankumi uz ādas), sarecējušas asinis zem ādas, asiņošana no deguna, smaganu asiņošana, asinis urīnā, smaga menstruālā asiņošana un milzīgs nogurums.

Džūliana Paskarella "TikTok" saka, ka viņai bijuši gandrīz visi šie simptomi. Ārsti viņai atklājuši: ja viņa uzreiz nebūtu devusies uz slimnīcu, būtu bijušas ļoti mazas iespējas viņu glābt.

Slimnīcā ārsti Džūlianai veica trombocītu pārliešanu, ko viņa apraksta kā diezgan sāpīgu procedūru. Slimību iespējams ārstēt ar kompleksu rīcību, bet pirmais solis, lai izdzīvotu, ir laikus pamanīt simptomus un reaģēt uz tiem.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu