14. Saeima "Afigennā latviete!" "Paši savas drānas vairs neatzīstam?" Cepiens par tautastērpu Saeimā (22)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
14. Saeimas deputāte Jana Simanovska.
14. Saeimas deputāte Jana Simanovska. Foto: Edijs Pālens/LETA

Progresīvo deputāte Jana Simanovska uz 14. Saeimas svinīgā zvēresta nodošanu vakar bija ieradusies tautastērpā. Mikroblogošanas vietnē "Twitter" tas bija iemesls mazam cepienam. Jā vai nē tautastērpam Saeimā?

Liekulīgi, intriģējoši, nevietā, 19. gadsimts – daži par deputātes tērpu izteicās skarbi. Daži – tieši otrādi: ļoti patīk, svinīgi, skaisti, patriotiski, godājami, ļoti atbilstoši!

Daudzi lauza šķēpus par to, vai tautastērps ir atbilstošs pirmajai darba dienai.

Kāds "Twitter" lietotājs raksta: "Kas tur atbilstošs? Tas nu galīgi nav atbilstoši, kad kāda dīvaine Dziesmu svētkus sajaukusi ar Saeimu."

Vēl kāds viedoklis: "Nu nezinu vai tas ir atbilstoši. Apģērbs ir komunikācija. Kāds ziņojums te ir domāts? Sakāpināta cieņa pret nacionālajām tradīcijām vai atpalicība?"

Vēl kāds piebilst: "Ko nozīmē "atbilstoši"? Tērps kā tērps, bet tas izskatās pēc izlēciena uzmanības pievēršanai – re, kāda es afigennā latviete 120. līmenī, mega ūber patriote, ne tā kā jūs tur... tie."

Kādam licies tā: "Šoreiz tas likās izspīlēti: būšu vistautiskākā tautiete no visiem, nacionāļi paši vainīgi, ka pastalās neatnāca."

Protams, neiztika arī bez mazas izvillošanās ar politisku nokrāsu – tā sakot, kuras partijas biedriem būtu un kuriem nebūtu pieklājīgi un pieņemami tērpties tautastērpā.

Lūk, viedoklis: "Sagaidīt no viltus nacionāļiem, ka viņi vilks tautas tērpu atbilstoši savam novadam un ar to leposies, laikam ir naivi!" Kāds piebilst: "Ironiski. Kur NA tautastērpi? Lielie "latviskuma ienaidnieki" Progresīvie tautastērpā."

Šo komentāru acīmredzami nav rakstījis Progresīvo balsotājs: "Šis būtu smieklīgi ja nebūtu bēdīgi. Partijas, kura noliedz latvietību, biedrene ietērpusies latviešu tautastērpā."

"Twitter" lietotājs Filips, kurš dzīvo un strādā Oslo, raksta: "Norvēģijā tautas tērps ir populāra alternatīva uzvalkam un to bieži velk dažādos svinīgos pasākumos. Manuprāt ļoti labs veids, kā parādīt savu patriotismu."

Kaija: "Man pat ļoti patiktos, ka arī pie mums atjaunotos tradīcija valsts svētkos, nozīmīgos notikumos vilkt taututērpu. Ikgadējā Neatkarības pieņemšanā pie prezidenta, daudzi igauņi velk taututērpu. Norvēģi, austrieši arī. Izskatās ļoti skaisti."

Jāpiebilst, ka deputāte nebūt nav pirmā, kura uz svinīgu pasākumu ieradusies tautastērpā. Māra raksta: "Janīna Kursīte un Eva Mārtuža, un vēl kāda tā jau darīja. Goda kārta, kas tur nevietā vai liekulīgi? Paši savas drānas vairs neatzīstam?"

Kāda cita tvītotāja atzīst: "Es arī gribu savu tautastērpu! Būtu ko vilkt uz Operu vai teātri ejot."

Lūk, kādu vētru var sacelt viens tautastērps! Ir, par ko padomāt, patriotu mēnesi sākot, vai ne?

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu