"Neticams atradums!" 85 gadus pēc fotogrāfa ekspedīcijas kalnos atrod vēsturisku kameras aprīkojumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: ExplorersClub/"Twitter"

1937. gadā leģendārais fotogrāfs un kartogrāfs Henrijs Bredfords Vašbērns paslēpa simtiem mārciņu vērtu kameru aprīkojumu un piederumus, kad, pētot Kanādas Jukonas reģionu, saskārās ar sliktiem laikapstākļiem, vēsta portāls "Science Alert".

85 gadus vēlāk zinātnieku, entuziastu un profesionālu kalnu pētnieku komanda atklāja vēsturisko priekšmetu slēpni, kas bija izveidots ledū.

1937. gadā Henrijs Bredfords Vašbērns mēģināja uzkāpt Lucania kalnā, kad slikto laikapstākļu dēļ viņš bija spiests aprakt kameru aprīkojumu.

Šī gada aprīļa beigās profesionāls kalnu slēpotājs Grifins Posts kopā ar citiem piedzīvojumu meklētājiem un zinātniekiem devās trīs nedēļu ekspedīcijā uz ledāju, kas atrodas Kanādas Kluane nacionālajā parkā un rezervātā, lai noskaidrotu kameru atrašanās vietu.

"Es cerēju, bet zināju, ka situācija ir līdzīga sakāmvārdam "atrast adatu siena kaudzē"," sacīja Posts.

"85 gadu laikā uz ledāja var notikt daudz. Mums bija ideja, kur sākt meklēt, bet nekas precīzs. Mēs nogājām daudz kilometru, ejot augšup un lejup pa ledāju. Mums bija grūtības sameklēt – mēs to nekur nevarējām atrast," sacīja Otavas universitātes glacioloģe Dora Medžicka.

Lai mēģinātu iegūt priekšstatu par slēpņa sākotnējo atrašanās vietu, komanda aplūkoja kešatmiņā glabātās fotogrāfijas, kas bija izdzīvojušas Vašbērna ekspedīcijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu