Studenti vāc parakstus studiju maksas samazināšanai par attālinātajām mācībām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Elnur/shutterstock

Studenti kopā ar domubiedriem publicējuši portāla "Manabalss.lv" iniciatīvu ar prasību samazināt maksu par attālinātajām mācībām studentiem, kuri uz līguma pamata mācās klātienē vai neklātienē, pavēstīja Latvijas Universitātes (LU) studente Krista Solovjova.

Iniciatīvas autori ierosina samazināt mācību maksu studentiem, kuri studē pilna vai nepilna laika studijās un, kurus universitāte ir nosūtījusi uz tālmācību.

Iniciatīvā norādīts arī uz nepieciešamību samazināt studiju maksu vai kompensēt studentu izmitināšanu kopmītnēs, tehniski nodrošināt ar mācību programmām un pilnu piekļuvi zinātniskajām publikācijām, kā piemēram "ScienceDirect", "Scopus", "Ebsco" un citām publikācijām.

Iniciatīvas autori, balstoties LU pētījumos un citos zinātniskos avotos, izceļ gan tālmācības pozitīvos, gan negatīvos aspektus, kas minēti "Manabalss.lv" iniciatīvā.

Galvenā pašreizējās situācijas problēma esot tālmācības kvalitāte un tas, cik pilnvērtīgi studenti var apgūt teorētiskās un praktiskās iemaņas, atrodoties mājās.

Kā skaidro iniciatīvas veidotāji, sākotnēji attālināto mācību iemesls bija Covid-19 pandēmija, kas sākās 2020. gadā. Tomēr, lai gan Covid-19 aktualitāte esot mazinājusies, universitātes ir nolēmušas samazināt gaisa temperatūru augstskolās un pārcelt studentus uz tālmācību, lai taupītu apkuri un elektroenerģiju.

Iniciatīvas pārstāvji uzskata, ka tas rada nelabvēlīgu situāciju studentiem, kuri ir izvēlējušies pilna vai nepilna laika studijas. Studenti maksājot pilnu maksu par pilna vai nepilna laika studijām un maksā arī pilnu maksu par kopmītni, bet gandrīz visu augstskolu administrācijas lemjot ietaupīt uz studentu rēķina.

Tiek norādīts, ka covid-19 pandēmijas laikā, kad studenti mācījās attālināti un dzīvoja mājās, dažas universitātes tad vai nu samazināja studiju maksu, vai arī uzņēmās pilnu maksu par kopmītnēm. Tomēr šobrīd netiekot ieviestas atbalsta sistēmas studējošajiem.

Tādēļ Iniciatīvas autori aicina Latvijas augstskolas, Izglītības ministriju un Saeimu pārskatīt jautājumu par studiju maksu.

Iniciatīvas pārstāvji pieprasa kompensēt mācību maksu līdz 50% apmērā vai samazināt klātienes un neklātienes apmācību maksu no 2022. mācību gada sākuma un nepalielināt maksu esošajiem studentiem, kā arī mācību programmās iekļaut attālināto izglītību.

Papildus tiek pieprasīts sniegt pilnu piekļuvi visām mācību programmām, kas tiek izmantotas mācību mērķiem, sniegt pilnu piekļuvi zinātniskiem izdevumiem un bibliotēkām ārpus mācību iestādēm un vēlreiz pārskatīt mācību formātu un modernizēt attālināto izglītību.

Jau ziņots, ka Latvijas Studentu apvienība (LSA) 20. oktobrī nosūtīja vēstuli Labklājības ministrijai, Finanšu ministrijai, Ekonomikas ministrijai un Izglītības un zinātnes ministrijai ar aicinājumu rast papildu finansiālo atbalstu studējošajiem energoresursu cenu pieauguma laikā.

Vēstulē tika uzsvērta atbalsta nozīmība studējošajiem un augstākajai izglītībai kopumā, kā arī krīzes ietekmē pastāvošie draudi studiju pārtraukšanai.

LSA rosina piemērot papildus atbalstu studējošajiem energoresursu cenu pieauguma krīzes laikā līdzīgi kā 2022. gada pavasara mēnešos vai rast citus veidus kā atbalstīt arī studējošos kā apdraudētu sabiedrības grupu, pamatojoties uz iepriekš pieminētajiem datiem un argumentiem.

Jau ziņots, ka vairākas universitātes, kā piemēram LU vai Rīgas Tehniskā universitāte, lai taupītu energoresursus, apkures sezonā plāno pāriet uz daļēji attālinātām studijām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu