Sieviete bez diētām zaudēja 11 kilogramus. O, forši! Bet tad viņa aizgāja pie ārsta

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: goffkein.pro/Shutterstock

2019. gada pavasarī Ešlija Tīga pamanīja, ka mazliet krītas svarā – bet kas gan tur liels. Viņa pat nodomāja: o, forši!

Iepriekšējais gads jaunajai sievietei bija smags, raksta portāls "Insider": tuvs draugs nomira no sirdslēkmes, bet onkulis tika nogalināts. Pārdzīvojumu rezultātā viņa bija nedaudz pieņēmusies svarā. Par sevi domāt viņai nebija laika: divi bērni, darbs līdz vēlam vakaram, neregulāras ēdienreizes…

Ja bez piepūles un neko nedarot var tikt vaļā no dažiem kilogramiem, kas gan tur slikts? Bet drīz vien Ešlija sāka uztraukties. Nepilna gada laikā viņa bija zaudējusi vairāk nekā 11 kilogramus svara, cieta stipras sāpes sānos, un viņai bija uzradusies neizskaidrojama caureja, dažreiz vairākas reizes dienā.

Ešlija saprata: kaut kas nav kārtībā. Viņa vērsās pie ārsta.

Jūsu ķermenis dod jums zīmes – uzklausiet to

Bija nepieciešami septiņi mēneši, līdz viņai izdevās pārliecināt ārstus, ka, jā, viņai 28 gadu vecumā nepieciešama kārtīga zarnu pārbaude – kolonoskopija. Ārstiem droši vien likās – kas gan var kaitēt tik jaunai un no skata veselīgai sievietei. Bet Ešlija bija neatlaidīga un pieprasīja pārbaudi.

Kad viņai beidzot tika veikta procedūra, noskaidrojās, ka viņas resnajā zarnā ir beisbola bumbas izmēra audzējs.

Ešlija vēlas, lai viņas stāsts tiktu sadzirdēts. Viņa vēlas, lai gan jauni cilvēki, gan ārsti pievērstu uzmanību resnās zarnas vēža gadījumiem jaunu cilvēku vidū. Un viņa vēlas atgādināt: iestājieties par sevi! Cīnieties par sevi!

"Jūsu ķermenis dod jums zīmes," saka Ešlija, "tāpēc uzklausiet to."

Ceļš uz diagnozi

Kad Ešlija pirmo reizi devās pie ārsta, viņas svara zudums, sāpes un caureja tika nosauktas par kairinātu zarnu sindromu, viņai izrakstīja zāles. Mēnesi vēlāk Ešlija atgriezās ar tādu pašu simptomu sarakstu, kā arī sūdzībām par asiņainiem izkārnījumiem.

Bet, tā kā viņas asins analīzes normalizējās un, kā vēlāk teica medmāsa, viņa "izskatījās vesela", viņas lūgums veikt kolonoskopiju atkal tika noraidīts.

Nākamajās vizītēs Ešlija pastāstīja, ka viņas mammai, kura ir pārdzīvojusi nieru un krūts vēzi, nesen atklāts Linča sindroms - ģenētisks stāvoklis, kas saistīts ar vairāku vēža veidu, tostarp zarnu vēža, risku. Saskaņā ar "MD Andersona vēža centra" datiem, Ešlijai bija 50% iespēja mantot mutāciju, kas sievietēm rada 40% līdz 60% lielu risku saslimt ar resnās zarnas vēzi.

Taču tikai tad, kad Ešlija uzzināja, ka viņas tēvam nesen no resnās zarnas ir izņemti vēža polipi, un pastāstīja to ārstam, viņai beidzot tika veikta kolonoskopija.

"Pēkšņi visi satraucās," atceras Ešlija.

Kolonoskopija atklāja, ka viņai ir resnās zarnas vēzis. Ešlija saka: "Atceros, ka mana pasaule apstājās. Es neko nedzirdēju, viss likās tik kluss un auksts."

Linča sindroms – glābējs

Ešlijai tika veikta operācija, kurā tika izņemta lielākā daļa resnās zarnas. Ķirurgs arī ieteica Linča sindroma ģenētisko skrīningu. To paveicot, izrādījās, ka Ešlijai, tāpat kā viņas mammai, ir šis sindroms.

Vēlāk Ešlija noskaidroja, ka aptuveni vienam no 300 cilvēkiem, visticamāk, ir Linča sindroms. Kā "Insider" pastāstīja Dr. Metjū Jurgeluns, Danas-Fārberes vēža institūta Linča sindroma centra direktors, šis sindroms joprojām tiek nepietiekami diagnosticēts, bet tas ir ļoti svarīgi.

Saskaņā ar "Yale Medicine", cilvēki, kuri zina, ka viņiem ir Linča sindroms, parasti sāk resnās zarnas vēža skrīningu 20 gadu vecumā un atkārto to katru gadu.

Ešlija domā: būtu pārbaudīta uzreiz, kad viņas mammai tika diagnosticēts Linča sindroms, iespējams, ārsti būtu atklājuši vēzi agrāk un daļu viņas resnās zarnas būtu varēts izglābt.

Pieaug saslimstība jaunu cilvēku vidū

Jauniešu vidū pieaug zarnu vēža gadījumu skaits, apgalvo "Insider". Cilvēkiem, kas vecāki par 50 gadiem, joprojām ir lielāks risks saslimt ar resnās zarnas vēzi. Tomēr cilvēkiem, kas jaunāki par 50 gadiem, biežāk tiek diagnosticētas grūti ārstējamas, progresējošas slimības formas.

Zarnu vēzi var būt grūti diagnosticēt, jo,piemēram, sāpes vēderā, aizcietējums, caureja, svara zudums un nogurums, var būt simptomi arī tādām slimībām kā hemoroīdi, iekaisīgo zarnu slimība vai kairinātu zarnu sindroms.

"Ir ļoti skaidrs, ka pazīmes un simptomi, kas varētu liecināt par kolorektālo vēzi tiem, kas jaunāki par 50 gadiem, un jo īpaši par taisnās zarnas asiņošanu, ir nekavējoties jānovērtē veselības aprūpes speciālistam, nevis jānoraida kā "tikai hemoroīdi" vai "nekas īpašs"," portālam "Insider" saka medicīnas un gastroenteroloģijas profesors Deivids Grīnvalds.

Amerikas Vēža biedrības dati liecina: ja vēzis tiek atklāts agrīnā stadijā, tas ir veiksmīgi ārstējams.

Veselības pārbaudes var dot ne tikai mieru un pārliecību, ka viss kārtībā. Kā redzam Ešlijas Tīgas gadījumā, tās var glābt dzīvību.

Kur vērsties pēc palīdzības

Informāciju par vēža profilaktiskajām pārbaudēm vari noskaidrot:

savā ģimenes ārsta praksē;

www.vmndv.gov.lv sadaļā “Veselības aprūpes pakalpojumi”;

zvanot uz Nacionālā veselības dienesta bezmaksas informatīvo tālruni 8000 1234.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu