Kā aizsagāt urālpūces un ūpjus privātajos mežos?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Latvijas Pūču biedrības arhīvs

Kā aizsargāt urālpūces un ūpjus Latvijas privātajos mežos ir būtisks, tomēr neatrisināts jautājums. Lai to risinātu, projektā, kas norisinājās no 2021. gada 1. jūlija līdz 2022. gada 30. oktobrim, Latvijas mežu īpašnieku biedrība (LMĪB) uzstādīja 45 urālpūču un 37 ūpju būrus privātajās teritorijās. 

Kā norāda LMĪB pārstāve Aiga Grasmane, šis bija pirmais šāda veida projekts aizsargājamo putnu aizsardzībai, kam veltīts sabiedriskais finansējums (Vides aizsardzības fonda).

Projekta norisi ietekmēja ārkārtējā situācija Latvijas-Baltkrievijas pierobežā, degvielas cenu kāpums un arī mežu īpašnieku vēlme iesaistīties, saka Grasmane. Ņemot vērā, ka ūpis ir mikrolieguma suga, kas nozīmē, ka teritorijā nedrīkst nodarboties ar saimniecisko darbību, tas mazināja mežu īpašnieku interesi par iesaisti projektā. Tomēr zemes īpašnieku iesaiste dabas aizsardzības mērķu sasniegšanai ir ar izšķiroši svarīgu nozīmi, jo viņu iesaiste veicinātu izpratni un atbildības uzņemšanos, izceļ Grasmane.

Urālpūces 

Latvijā ir apmēram 1825-5381 ligzdojošs urālpūču pāris. Urālpūces parasti ligzdo liela izmēra dobumos vai pusdobumos, vai stumbeņos. Šī suga perēšanu sāk marta vidū, un tā parasti ilgst 27 – 29 dienas, ligzdu pametot samērā reti.

Urālpūce.
Urālpūce. Foto: Gaidis Grandāns

Projektā tika uzstādīti 45 urālpūču būri, tomēr no tiem apdzīvots bija tikai viens, atklāj projekta pārstāve Līga Jansone, kura projektā nodarbojās ar šo sugu. Diemžēl arī apdzīvotajā būrī nebija iemitinājusies urālpūce, bet gan meža pūce, kura bija izdējusi divas olas.

Jansone uzsver, ka maijā būri tiks atkārtoti apsekoti.

Ūpji

Latvijā ir aptuveni 8 – 73 ligzdojoši ūpju pāri. Lielākā skaitā ūpis ir sastopams Baltijas jūras piekrastē un lielo seklūdens ezeru (Babītes, Kaņiera, Engures ezeri) tiešā tuvumā.

Ūpji perēšanu Latvijā sāk marta beigās, un tā ilgst aptuveni 30 dienas. Mazuļi ligzdā var uzturēties līdz jūnija sākumam, tomēr var to pamest arī ātrāk.

Projektā tika uzstādītas 37 ūpjiem paredzētas platformas, tomēr projekta īstenošanas laikā šī suga neizlēma apmesties nevienā no tām.

Kāpēc ūpju aizsardzība ir svarīga, īpaši privātajos mežos?

Kā izceļ projekta dalībnieks Rolands Kāpostiņš, daudzus mežu īpašniekus biedē vārds "mikroliegums" vai kādi citi apgrūtinājumi, tomēr ūpju aizsardzība ir ļoti svarīga. Viens no iemesliem ir ieguldījums putnu pētniecībā, norāda Kāpostiņš, piebilstot, ka Latvijā trūkst padziļinātu zināšanu par šo sugu.

"Mēs nezinām konkrētas lietas. Mēs varam pieņemt iemeslus, kāpēc putns maina ligzdošanas platformu ik pa gadiem, bet mēs tos nevaram uzskatīt par faktu," 

saka eksperts. Iespējams, ka ūpji, līdzīgi kā mazie ērgļi, ligzdošanas vietu nomaina tāpēc, ka tiem traucē kādi spalvu grauzēji, piemēram, utis vai blaktis. Tomēr tam nav īstu pierādījumu, uzsver eksperts.

Ūpis.
Ūpis. Foto: Gaidis Grandāns

Latvijas teritorijā ūpji galvenokārt ligzdo uz zemes, blakus izgāztām saknēm, pie lieliem kokiem un to celmiem, kur ligzdas un dēšanas bedrītes sasniedz 30-50 cm diametrā un 6-23 cm dziļumā.

Tomēr uz zemes ligzdojošo ūpju dējumi un perējumi Latvijā samērā bieži tiek izpostīti, ko visbiežāk izdara mežacūkas, lapsas un jenotsuņi.

Tāpēc projektā tika izveidotas speciālas platformas, lai ūpjiem nodrošinātu drošākas ligzdošanas vietas. Tādējādi putnam tiek nodrošināta drošības sajūta un veicinātas perējuma sekmes, palielinot izdzīvošanas iespēju.

Jautājums par to, cik ļoti ūpjus ietekmē dažādi traucēkļi tomēr ir diskutabls, jo ir pierādījumi, ka ūpji ir spējīgi izdzīvot arī blakus cilvēkiem, tātad suga ir diezgan adaptīva, piebilst, Kāpostiņš.

Platformu izgatavošana

Platformu izgatavošanai var izmantot plastmasas vanniņas dažādos izmēros, kaut tādas, kas nopērkamas saimniecības preču veikalos, norāda Kāpostiņš. Tomēr pastāv risks, ka plastmasa karstākā laikā un saskaroties ar saules gaismu var noārdīties un izjukt. Tāpēc var izmantot arī dzelzs mucas, pārgriežot tās uz pusēm un apstrādājot asās malas tā, lai netraucē putnam ligzdot. Tad to nostiprina ar koka rāmi un uzliek kokā.

Platformu "interjers"

Stāstot par platformu "interjeru", Kāpostiņš norāda, ka vispirms tā tika aizpildīta ar rupjāku klājumu – egļu zariem. Nākamajam slānim tika izmantotas vai nu skaidas, vai tas, kas atrodams turpat mežā, piemēram, satrupējuši koki, kaltušas priedes mizas, saberztas kripatas. Tālāk platforma tika pārklāta vai nu ar sūnām, vai ar zāģu skaidām.

Pēc tam bija nepieciešams pieblietēt slāņojumu, tāpēc uz platformām tika kāpts virsū. Kad "interjera" iekārtošana pabeigta, platforma jānostiprina un jāizvieto kokā, teritorijā, kas atbilst ūpju aizsardzības plānam.

Kur platformas izvietot?

Atrodot jau iepriekš izvēlētos kokus, kur likt platformas, tika ņemti vērā vairāki aspekti - pielidošanas ceļš, platformas noēnojums, kaitēkļu un konkurentu ietekme no gaisa, kas varētu traucēt ligzdojot, piemēram, kraukļi.

Ūpju mākslīgā ligzdošanas vieta.
Ūpju mākslīgā ligzdošanas vieta. Foto: Gaidis Grandāns

Kopumā projektā tika izvietotas 37 platformas 32 dažādos privātos mežos kopumā vairāk nekā 500 hektāru lielā teritorijā.

Tomēr, kā uzsver Kāpostiņš, atrast un izvēlēties vietas, kur uzstādīt platformas, ir grūti, jo nevar skaidri zināt, vai ūpis būs ieinteresēts tur ligzdot vai ne. Par to liecina arī projekta rezultāti - neviena platforma netika aizņemta, norāda Kāpostiņš.

"Putni bieži vien šīs platformas nepamana," skaidro eksperts. "Ja es jums pateiktu, ka ceļa posmā starp Rīgu un Saldu ir izkrituši 100 eiro, kas jums jāatrod, jūs braukātu šurpu turpu, cenšoties tos atrast.

Tāpat arī putnam paiet laiks, kamēr viņš atrod šīs iespējamās ligzdu vietas. Ūpjiem tas var notikt divu līdz pat desmit gadu laikā."

"Ja meža īpašnieki vēlēsies apsekot un izvērtēt šīs platformas, to varēs darīt arī pēc projekta termiņa beigām, un cerams, ka rezultāti tad arī būs redzami nākotnē," rezumē eksperts, iesakot platformu apsekošanu turpināt vismaz līdz pieciem gadiem. 

Raksts tapis sadarbībā ar PEFC.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu