"Man ir komunikācija ar nāvi." Agnese Apse par dzīvi pēc vēža diagnozes

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Jan Faukner/Shutterstock

Sāpes paribē bija tik stipras, ka ģimene Agnesi Apsi nogādāja slimnīcā. Vajadzēja veikt izmeklējumus, lai saprastu, kas īsti notiek. Tieši uz Ziemassvētkiem slimnīcā sanāca būt trīs nedēļas. Pēc tam konsīlija atbilde bija skaidra: olnīcu vēzis. LTV1 rubrikā "Dzīvei nav melnraksta" Agnese Apse stāsta par to, kā diagnoze mainījusi dzīves uztveri.

"Tajā dienā, kad piezvanīja un pateica, ka tomēr ļaundabīgs, ka tieši šī diagnoze un ka trešā stadija – man bija grūti, jā," saka Agnese. Un piebilst:

"Esmu laimīga, ka nav metastāzes, ka man ir tikai trešā stadija."

Pēc zvana Agnesei bija jābrauc uz ieplānoto vizīti pie onkologa. "Bija cīņas spars!” viņa saka. "Ja jau ārsti mani vēl domā ārstēt, var izārstēties. Man nav jānolaiž rokas. Turpināšu pozitīvi domāt un ārstēties."

Ārstējoties varēja pateikt konkrēto vēža tipu. Pēc piecām ķīmijas terapijām Agnesei bija nopietna onkoloģiska operācija. Pēc tam ķīmijterapija turpinājās.

"Es esmu savādāka, man ir ģenētisks sindroms," atklāj Agnese. Sindroma dēļ parādās organisma reakcija uz ķīmijterapiju. "Mani lauza. Laušanas sāpes ir tādas, ka tu nevari paelpot. No sāpēm tu vienkārši sastingsti." Tas prasa vēl papildu zāles.

Sekoja vēl viena operācija – bija jāizņem daļa no vēderplēves, kur arī tika atrastas vēža šūnas.

Kompjūtertomogrāfja augustā parādīja, ka process ir apstājies, metastāžu nav. "Izredzes ir cerīgas," saka Agnese. Palīdz viņas atbalsta komanda: meita, kurai tūlīt būs 18 gadu, un brālis.

"Man ir komunikācija ar nāvi. Nevis saskare, bet komunikācija ar nāvi." saka Agnese.

Pirmo reizi komunikācija ar nāvi – filozofiskā nozīmē – notikusi, kad viņai agrā jaunībā veikta sirds operācija. Vēlāk – tad, kad mamma izdarījusi pašnāvību, un Agnese kļuva par brāļa aizbildni.

Pēc vēža diagnozes un ārstēšanās Agneses dzīve mainījusies kardināli. "Mainās prioritātes un mērķi. Pirms diagnozes tu skrien, skaties uz nākotni un tagadnē daudzas lietas pat nepamani. Šobrīd ir tā, ka tu saproti, ka kaut kam neesi pievērsis uzmanību, skrien tik savā rutīnā un neredzi. Tagad tikai sāc saredzēt, kas notiek ar tuvākajiem, ar sabiedrību. Sanāk sevī iekšā izveidot tādas reformas."

Agnese pasmaidot saka – viņa dzīvo kā Skārleta. Katru rītu pamostoties, ir dienas plāniņš, kas jāizdara. Par nākamo dienu viņa domās rīt.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu