Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā svētkos varēs izzināt valsts dibināšanas laikmetu un vēsturiskās personības

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: LNVM/Publicitātes foto

Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā (LNVM) valsts svētku laikā varēs izzināt Latvijas valsts dibināšanas laikmetu un vēsturiskās personības, informēja muzeja Izglītības un komunikācijas departamenta vadītāja Astrīda Burbicka.

LNVM valsts svētkos tradicionāli piedāvā īpašu programmu, kas ļauj apjaust vēsturisko notikumu nozīmi un bagātina kopējo patriotisko noskaņu. Valsts svētku dienās ieeja muzejā būs bez maksas.

Piektdiena, 11.novembris, kad atzīmē Lāčplēša dienu, sāksies vēl pirms muzeja ekspozīciju darba laika - plkst.9.30 - ar videoreportāžu muzeja "Facebook" lapā, kurā būs skatāma Lāčplēša Kara ordeņa svinīga novietošana izstādes vitrīnā līdz ar īsu stāstījumu par tā izveidošanu, apbalvošanas kārtību un Lāčplēša dienas atzīmēšanas tradīcijām. No plkst.10 līdz 18 muzejs būs atvērts Latvijas armijas ģenerāļa Jāņa Baloža Lāčplēša Kara ordeņa pilna komplekta, muzeja ekspozīciju un izstāžu klātienes apskatei, liekot ikvienam aizdomāties par varonības jēdzienu un tās nozīmi Latvijas Neatkarības kara laikā, kā arī mūsdienu notikumu kontekstā.

Vairāk un plašāk par Lāčplēša dienas vēsturi varēs uzzināt ekskursijās Lāčplēša Kara ordeņa izstādē kopā ar LNVM Numismātikas nodaļas speciālistiem.

Ekskursiju sākums plkst.16 un plkst.17. Tradicionālo stāstījumu par Lāčplēša Kara ordeni šogad papildinās iespēja aplūkot kafijas servīzi ar Lāčplēša Kara ordeņa simboliku, kas fabrikā "M.S. Kuzņecovs" 1939.gadā izgatavota pēc LKO kavaliera Jāzepa Sikoras pasūtījuma un kuru viņa mazmeita Inta Sikora ar ģimeni Latvijas Nacionālajam vēstures muzejam uzdāvināja šī gada sākumā.

Turpinot valstiski būtisku notikumu atceri, 12.novembrī plkst.12 izstādē "Latvijas valsts dibinātāji un dibināšana" notiks ekskursija. Tās vadītājs LNVM pētnieks Arnis Strazdiņš stāstīs par sarežģītajiem militāri politiskajiem apstākļiem, kādos notika valsts dibināšana tālajā 1918.gadā, par svinīgās valsts dibināšanas sēdes norises aizkulisēm, kā arī rosinās iepazīt tuvāk Latvijas valsts dibinātājus un viņu tālākos likteņus pēc 1918.gada. Dalības maksa ekskursijā - ieejas biļete muzejā.

18.novembrī - Latvijas Republikas proklamēšanas dienā - muzejs arī šogad būs atvērts apmeklētājiem, dodot iespēju izzināt un piedzīvot Latvijas valsts dibināšanas laikmetu un vēsturiskās personības. No plkst.10 līdz 18 interesenti aicināti iesaistīties dažādos pasākumos: plkst.11 ekskursija izstādē "Latvijas valsts dibinātāji un dibināšana", plkst.12 un 15 nodarbība ģimenēm ar bērniem "Mana Latvija", bet plkst.13 un 16 ekskursija izstādē "Satversme 100+".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu