"Sekas tam būtu milzīgas." Stoltenbergs komentē Putina kodoldraudus (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Foto: Edijs Pālens/LETA

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs neuzskata, ka Krievija Ukrainā pielietos kodolieročus, tā viņš sacīja intervijā Turcijas televīzijas kanālam NTV. 

"Risks, ka Krievija Ukrainā izmantos kodolieročus, ir mazs, bet sekas tam būtu milzīgas, tāpēc mēs to uztveram ļoti nopietni," sacīja Stoltenbergs.

Pēc Stoltenberga domām, Krievija uzvedas bezatbildīgi un neapdomīgi. NATO ģenerālsekretārs arī norādīja, ka kodolieroču izmantošana mainītu pašu konflikta būtību. "Kodolkarā nebūs uzvarētāju," piebilda NATO ģenerālsekretārs.

Kopš Ukrainas kara sākuma Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir devis mājienus par iespējamu kodolieroču izmantošanu.

Septembrī viņš uzsvēra, ka šie izteikumi "nav blefs". Tomēr oktobra beigās viņš sacīja, ka Krievijai "nav nekādas jēgas - ne politiskas, ne militāras" veikt kodoltriecienu Ukrainai.

Kā ziņo "New York Times", oktobrī Krievijas militārā vadība rīkoja sanāksmes par taktisko kodolieroču izmantošanu Ukrainā.

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu un Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba priekšnieks Valērijs Gerasimovs oktobrī paziņoja ASV, Lielbritānijai, Ķīnai un citām valstīm, ka Ukraina, iespējams, gatavo provokāciju, izmantojot "netīro bumbu".

Vēlāk Starptautiskā atomenerģētikas aģentūra pārbaudīja vietas, uz kurām Krievija norādīja kā tādām, kurās varētu tikt izstrādāta šāda bumba – aģentūra neatrada pierādījumus, kas varētu apstiprināt Krievijas militārpersonu apgalvojumus.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu