Itālijas valdība slēdz ostas NVO uzturētiem migrantu glābšanas kuģiem (1)

LETA/AP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Itālijas jaunā labējā valdība piektdien pieņēma dekrētu, kas oficiāli slēdz ostas nevalstisko organizāciju (NVO) uzturētiem migrantu glābšanas kuģiem.

Tas notika laikā, kad Itālijas piekrastes tuvumā atrodas četri šādi kuģi ar vairāk nekā 1000 migrantiem, kas mēģina panākt atļauju ieiet drošā ostā.

Itālijas iekšlietu ministrs Mateo Pjantedozi paziņoja reportieriem, ka Itālija ļaus Vācijas kuģim ar migrantiem ierasties Sicīlijā, lai izsēdinātu krastā nepilngadīgos un migrantus ar medicīnas problēmām, tomēr kuģim ar pārējiem migrantiem būs jāatgriežas starptautiskajos ūdeņos.

Pjantedozi sacīja, ka Vācijā reģistrētais kuģis "Humanity 1" ar 179 cilvēkiem "uzspieda šo situāciju, ieejot [Itālijas] teritoriālajos ūdeņos".

Ministrs uzsvēra Itālijas nostāju, ka valstij, zem kuras karoga brauc NVO uzturēts kuģis, ir jāiejaucas, lai sagādātu drošu ostu, un tas nav jādara Itālijai.

Par pārējo triju kuģu likteni netika runāts, bet Pjantedozi sacīja, ka Francija ir norādījusi, ka tā "varētu pieņemt iespējamību izkāpt krastā" migrantiem no Norvēģijā reģistrētā kuģa "Ocean Viking", uz kura ir 234 cilvēki.

"Humanity 1" ir ceļā uz Sicīlijas ostas pilsētu Katāniju, sacīja Pjantedozi. Viņš piebilda, ka kuģim būs atļauts palikt Itālijas ūdeņos pietiekami ilgu, lai izsēdinātu nepilngadīgos un cilvēkus, kuriem vajadzīga medicīniska aprūpe.

Francija un Vācija ir lūgušas Itālijas jauno valdību piešķirt drošu ostu vairāk nekā 1000 migrantiem, kurus Vidusjūrā izglābuši NVO kuģi. Daži no tiem atrodas jūrā jau vairāk nekā divas nedēļas.

Itālijas jaunās premjerministres Džordžijas Meloni nostāja pret NVO migrantu glābšanas kuģiem ir līdzīga tai, ko ieņēma tagadējais vicepremjers Mateo Salvīni, kad viņš no 2018. līdz 2019.gadam bija iekšlietu ministra amatā.

Salvīni tagad ir infrastruktūras ministrs, kura pārziņā ir ostas. Viņš apsveica jauno dekrētu, sociālajā tīklā "Facebook" paziņojot, ka tas nodrošinās, lai "ārvalstu kuģi ar saviem nelegālajiem imigrantiem nevarētu ierasties tikai Itālijā".

"Ja uz kuģa ir nepilngadīgie vai slimnieki, viņi var izkāpt, kā tam vajadzētu būt. Pārējiem uz Vācijas kuģa esošajiem jāatstāj Itālijas ūdeņi un jādodas uz Vāciju," paziņoja Salvīni.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu