Nākamajā mācību gadā Mārupē pirmajās klasēs mācības plāno organizēt divās maiņās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Klases telpa Nīkrāces pamatskolā. Ilustratīvs attēls
Klases telpa Nīkrāces pamatskolā. Ilustratīvs attēls Foto: Oskars Lūsis/TVNET

Nākamajā mācību gadā Mārupē pirmajās klasēs mācības plāno organizēt divās maiņās.

Kā norāda pašvaldībā, lai gan Latvijas kontekstā notiek skolu slēgšanu nepietiekamā skolēnu skaita dēļ, Mārupes novadā pirmklasnieku skaits aug katru gadu un nākamajā mācību gadā pārsniegs pašvaldības skolu kapacitāti.

Lai nākamajā 2023./2024. mācību gadā visiem pašvaldības administratīvajā teritorijā deklarētajiem bērniem nodrošinātu vietas pirmajā klasē Mārupes novada izglītības iestādēs, pirmklasniekiem mācības plānots organizēt divās maiņās.

Kā skaidro pašvaldībā, iespēju robežās tiek plānots mācību procesu organizēt vienā maiņā, bet ja pieprasījums būs lielāks mācības tiks organizētas divās maiņās un vecākiem piesakoties tiks piedāvāta rekomendējoša rakstura izvēles iespēja – mācīties pirmajā vai otrajā maiņā.

Pašvaldība norāda, ka nosacījumi un kritēriji vēl tiks izstrādāti, bet pagaidām iecerēts, ka priekšroka, izvēloties pirmo vai otro maiņu, tiktu dota tiem, kuri novadā deklarēti ilgāk.

Vienlaikus pašvaldībā atzīmē, ka līdztekus vietas nodrošināšanai mācību iestādē tiek domāts par interešu izglītības nodrošināšanu otrās maiņas skolēniem rīta pusē, kad brīvas ir telpas mūzikas un mākslas skolās un arī atsevišķa sporta infrastruktūra ir mazāk noslogota.

Tāpat mācību organizēšana divās maiņās arī ietekmē pedagogu slodzi, jaunu darbavietu izveidošanu, kā arī citus izaicinājumus, atzīmē pašvaldībā.

Pašvaldībā skaidro, ka iepriekšējos gados ir veiktas esošo skolu pārbūves, paplašinot skolu kapacitāti par vairāk nekā 50%, tomēr ar to joprojām ir nepietiekami un tiek strādāts pie īstermiņa un ilgtermiņa risinājumiem.

Ņemot vērā dzimstības rādītājus un veikto demogrāfijas analīzi, bērnu skaits, kas varētu pretendēt uz vietu pašvaldības skolās visos vecumposmos, kļūst arvien lielāks, līdz ar to Mārupes novada pašvaldības deputāti, attīstības plānotāji un izglītības nozares pārstāvji sprieda par ilgtermiņa risinājumiem – jaunas skolas būvniecību, moduļu ēkām un tamlīdzīgi.

Pašvaldībā norāda, ka tā savos attīstības plānošanas dokumentos ir paredzējusi jaunas izglītības iestādes būvniecību, kam ar tai saistošo sporta infrastruktūru un labiekārtojumu nepieciešami finanšu līdzekļi, kurus nav iespējams piesaistīt tikai no budžeta līdzekļiem.

Tāpat pašvaldībā atzīmē, ka valsts aizdevumu programmas nosacījumi šobrīd neparedz iespēju iegūt finansējumu skolas būvniecībai, ņemot vērā kopējo situāciju valstī, kad skolas tiek slēgtas viena pēc otra.

Arī Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējuma piesaiste jaunas skolas būvniecībai šobrīd nav pieejama, tādēļ pašvaldībā tiek izskatīts privātās un publiskās partnerības projekts, kura kopējais īstenošanas laiks varētu sasniegt četrus līdz piecus gadus.

Pašvaldībā norāda, ka piedāvātais pagaidu risinājums mācību procesa rīkošanai divās maiņās ļaus novadā palielināt kapacitāti izglītības pakalpojuma nodrošināšanai pamatskolas posmā, līdz jaunās izglītības iestādes būvniecības īstenošanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu