"Mūsu planēta sūta briesmu signālu." Pēdējie astoņi gadi bijuši karstākie vēsturē (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mežu ugunsgrēks Francijā 2022. gada augustā.
Mežu ugunsgrēks Francijā 2022. gada augustā. Foto: EPA/Scanpix

Katrs no pēdējiem astoņiem gadiem bijis karstāks nekā jebkuri citi gadi pirms 2015. gada, svētdien paziņoja ANO.

Jūras līmeņa celšanās, ledāju kušana, lietavas, karstuma viļņi un to izraisītās nāvējošās katastrofas ir paātrinājušās, teikts Pasaules Meteoroloģijas organizācijas ziņojumā, kas izplatīts laikā, kad Šarm eš Šeihā, Ēģiptē, sācies ANO klimata samits COP27.

"Sākoties COP27, mūsu planēta sūta briesmu signālu," sacīja ANO vadītājs Antoniu Gutērrešs, raksturojot ziņojumu kā "klimata haosa hroniku".

Kopš 19. gadsimta beigām Zeme ir sasilusi par vairāk nekā 1,1 grādu pēc Celsija, un aptuveni puse no šī pieauguma ir notikusi pēdējo 30 gadu laikā, teikts ziņojumā.

COP27 tiks lemts par tālākiem soļiem klimatneitralitātes sasniegšanā.

Konferences mērķis ir pāriet no plānošanas uz rīcību, lai lemtu par drosmīgiem globāliem soļiem klimata pārmaiņu mazināšanā. Saskaroties ar pieaugošo enerģētikas krīzi, rekordlielu siltumnīcefekta gāzu koncentrāciju un pieaugošiem ārkārtējiem laikapstākļiem. COP27 cenšas atjaunot solidaritāti starp valstīm, lai turpinātu darbu pie Parīzes nolīguma īstenošanas nosacījumiem.

COP 27 tematiskās dienās aptvers finanšu, zinātnes, jaunatnes un sabiedrības iesaisti, dabas, enerģētikas, ūdens, bioloģiskās daudzveidības, risinājumu un citas tematiskās jomas divu nedēļu garumā.

Konferencē piedalās 197 valstis, kas ir ANO Vispārējās konvencijas par klimata pārmaiņām līgumslēdzējas puses kā arī dažādu organizāciju, - uzņēmēju, nevalstiskā sektora un plašsaziņas līdzekļu pārstāvji.

Iepriekšējā ANO Klimata konferencē COP26 Glāzgovā atkārtoti apstiprināja ilgtermiņa globālo mērķi saskaņā ar konvenciju un temperatūras ierobežošanas mērķi saskaņā ar Parīzes nolīgumu un atzina, ka ir jāveic steidzami pasākumi, lai globālās temperatūras kāpums nepārsniegtu 1,5°C robežu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu