Igaunijas politiķis nepiedienīgi fotografējis nepilngadīgo un spiests atkāpties no amata

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/Scanpix

27. oktobrī Igaunijas mediji publicēja rakstus, kuros apgalvoja, ka Igaunijas parlamenta Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Marko Mihkelsons ir nepiedienīgi fotografējis nepilngadīgu personu. Nu Mihkelsons paziņojis par atkāpšanos no amata.

Pats Mihkelsons skaidroja, ka notikušais ir saistīts ar ģimeni un strīdu par aizbildniecību.

"Postimees" ziņoja, ka pirms dažiem gadiem bērna viedtālrunī bērna tēvs atklājis Mihkelsona fotografētu attēlu ar niecīgi ģērbtu bērnu nepiedienīgā pozā.

Laikraksts "Eesti Päevaleht" vēstīja, ka politiķis netika saukts pie kriminālatbildības par bērnu pornogrāfiju, jo notikušais varētu būt neētiska rīcība, tomēr neatbilst kriminālpārkāpumam. Tādam policijas un prokuratūras vērtējumam piekritusi arī tiesa, kas secināja, ka Mihkelsons ir apzinājies notikušā nopietnību, atvainojies un mācījies no notikušā.

Strīds starp Mihkelsonu un bērna tēvu esot beidzies ar kompromisu, kura detaļas puses neatklāj. Mihkelsons uzsvēra, ka ģimenes strīds par aizbildniecību nonācis pat līdz Igaunijas augstākajai tiesai, kur māte uzvarējusi un tēvs nav varējis viņai atņemt bērnus. Politiķis sacīja, ka pēdējo trīs gadu laikā daudzreiz ir atbildējis par notikušo, bet savas partneres bērnu interesēs centies izvairīties par to runāt publiski.

"Lai gan publiskie uzbrukumi man un manai ģimenei ir negodīgi un zemiski, esmu nolēmis atkāpties no priekšsēdētāja amata, lai Ārlietu komiteja varētu mierīgi turpināt darbu," Mihkelsons pirmdien rakstīja sociālajos medijos.

"Tuvākajā laikā visu savu uzmanību veltīšu savai ģimenei. Pateicos simtiem cilvēku, kas pēdējo dažu dienu laikā mums ir sūtījuši atbalsta vēstules un ziņojumus. Tas mūs kā ģimeni ir stiprinājis. Es neplānoju atteikties no dalības Igaunijas ārpolitikā un drošības politikā, un pavasarī kandidēšu Rīgikogu vēlēšanās no Harju un Raplas apriņķiem," paziņoja politiķis.

Igaunijas parlamentā opozīcijā esošā Konservatīvā tautas partija (EKRE) aicināja parlamenta frakcijas izskatīt iespējas atcelt Mihkelsonu no Ārlietu komitejas priekšsēdētāja amata.

"Mihkelsona reputācija neļauj viņam pārstāvēt Igauniju vai Rīgikogu. Viņa atrašanās Ārlietu komitejas priekšsēdētāja amatā nepārraukti un arvien vairāk kaitēs Igaunijas un tās parlamenta reputācijai gan sabiedroto, gan starptautiskās sabiedrības acīs," kolēģus parlamentā aicināja EKRE pārstāvis Henns Pelluāss.

Arī parlamenta opozīcijā esošā Centra partija vēstulē visām trim valdības koalīcijas partijām ceturtdien aicināja atcelt Mihkelsonu no amata.

Reformu partijas vadītās valdības koalīcijas partneres "Tēvzeme" un Sociāldemokrātiskā partija pirmdien plānoja diskutēt par Mihkelsona statusu. Abu partiju pārstāvji iepriekš pieļāva, ka Mihkelsona, viņa ģimenes, partijas un koalīcijas interesēs būtu viņa atkāpšanās no amata.

Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa ceturtdien sacīja, ka viņas pārstāvētā Refiormu partija atbalsta Mihkelsonu, tomēr uzklausīs koalīcijas partneru vērtējumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu