Valsts svētkos atklās taktilo Brīvības pieminekļa miniatūru neredzīgiem cilvēkiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Izgaismotais Brīvības piemineklis Lāčplēša dienā.
Izgaismotais Brīvības piemineklis Lāčplēša dienā. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Valsts svētkos, 18. novembrī, plkst. 15 tiks atklāta taktilā Brīvības pieminekļa miniatūra neredzīgiem cilvēkiem, pavēstīja fonda "Nāc līdzās!" vadītāja Sarma Freiberga.

Viņa informēja, ka pieminekļa svinīgajā atklāšanā piedalīsies visa radošā komanda - tēlnieki Ivars Miķelsons un Kārlis Alainis, arhitekti Ilze Rukmane-Poča un Jānis Vēveris un idejas iniciatore un līdzattīstāja Freiberga. Ar savu pieredzi projektu atbalstīja Brīvības pieminekļa un Rīgas brāļu kapu padomes vadītājs Valdis Zatlers.

Piemineklis ir atveidots bronzā un uz tā atradīsies QR kods, kuru noskenējot, ikviens varēs noklausīties stāstu par lielā Brīvības pieminekļa tapšanas vēsturi divās valodās - latviešu un angļu. Tekstu ierunājuši Jaunā Rīgas teātra aktieri Vilis Daudziņš un Marija Linarte. Savukārt cilvēki ar dzirdes traucējumiem šo informāciju varēs izlasīt teksta veidā.

Pēc pieminekļa oficiālās atklāšanas sekos neliels koncerts pie lielā pieminekļa, ko sniegs fonda "Nāc līdzās!" talantīgie neredzīgie jaunieši - solisti un pianiste Agnese Egliņa un fonda jauktais koris Imanta Toča vadībā.

Freiberga ir pateicīga ikvienam cilvēkam, kas ziedoja pieminekļa tapšanai, lai tas kalpotu gan neredzīgiem un vājredzīgiem ļaudīm, gan bērniem, gan senioriem un arī tūristiem.

Kopumā pieminekļa miniatūras izveidei bija nepieciešami 37 526 eiro, ko fondam izdevās savākt ar "Ziedot.lv" palīdzību. Tomēr, ņemot vērā pieaugošās cenu izmaksas Ukrainā notiekošā kara dēļ, tā uzstādīšanai bija nepieciešama atkārtota ziedotāju palīdzība, lai savāktu vēl 3500 eiro.

LETA jau rakstīja, ka nodibinājums "Fonds "Nāc līdzās!"" sācis projektu par taktilā objekta - miniatūra Brīvības pieminekļa - izveidi bronzā un novietošanu netālu no Brīvības pieminekļa Rīgā, un tam bija nepieciešams sabiedrības atbalsts.

Kā aģentūrai LETA atzīmēja nodibinājuma pārstāve Dagnija Dižbite-Svarinska, daudzās pasaules valstīs ir prakse, ka ievērojamākās arhitektūras būves vai pieminekļi ir atveidoti miniatūrā formātā, lai tos ar taktilās taustes palīdzību varētu "redzēt" neredzīgi un ļoti tuvu apskatīt vājredzīgi cilvēki. Taktilie modeļi sniedz iespēju izprast vietas, telpas, ēkas vai pieminekļa kopskatu. Neredzīgiem cilvēkiem tas ir būtiski, jo tikai ar tausti viņi spēj aptvert kāda objekta telpiskumu, figūru kontūras, novietojumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu