Valsts drošības dienests tiek aicināts izvērtēt Elksniņa izteikumus par Krimas piederību Ukrainai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš.
Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstītības ministrija (VARAM), vērsusies Valsts drošības dienestā (VDD) ar aicinājumu izvērtēt Daugavpils domes priekšsēdētājs Andreja Elksniņa (S) izteikumus par Krimas piederības Ukrainai neatzīšanu, informēja VARAM.

Kā ziņots, Elksniņš "Delfi TV" raidījumā "Kāpēc" teica, ka "Krima ir Krievijas Federācijas sastāvā".

VARAM uzsver, ka Saeima 2014. gada 6. martā pieņēma paziņojumu, ar kuru stingri nosodīja Krievijas Federācijas militāro agresiju Ukrainā un uzsvēra Latvijas nemainīgo atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai vienotībai, kā arī Ukrainas Radas leģitīmajai varai, norādot, ka Krima ir Ukrainas teritorijas neatņemama daļa.

Arī Apvienoto Nāciju organizācija (ANO) 2014. gada 27. martā pieņēma rezolūciju, ar kuru aicināja visas valstis un starptautiskās organizācijas neatzīt Krievijas organizēto referendumu Krimā.

"Kamēr ukraiņi cīnās par savas valsts neatkarību un Krievija turpina izvērst asiņainu karu savā kaimiņvalstī, nostāties agresora pusē ir nepieņemami. Elksniņa laipošana un izvairīgā attieksme pret atbalsta paušanu Ukrainai ir signāls, kas liek uzdot jautājumus par Daugavpils mēra lojalitāti Latvijas valstij. Aicinu Valsts drošības dienestu izvērtēt Elksniņa rīcību," norāda vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP).

Jau ziņots, ka Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājam, pēc viņa teiktā, ir saistošs Latvijas ārpolitikas kurss.

Otrdienas rītā notikušajā iknedēļas preses konferencē Daugavpils mērs skaidroja savus intervijā portālam "Delfi" paustos izteikumus, ka Krima ir Krievijas sastāvā. "Kā jau teicu, tad faktiski šī teritorija atrodas Krievijas varā - tur darbojas Krievijas likumi un institūcijas," sacīja Elksniņš.

Daugavpils mērs atzīmēja, ka, vērtējot Krimas juridisko statusu no starptautisko tiesību viedokļa, ir spēkā vesela virkne ANO Ģenerālās asamblejas rezolūciju, kuras pieņemot, Latvijas valsts pozīciju apliecināja ĀM, uzsverot atbalstu Ukrainas teritoriālajai integritātei tās starptautiski atzītajās robežās, aicinot izbeigt Krimas okupāciju un pasludinot par spēkā neesošu 2014. gadā notikušo referendumu.

"Kā Daugavpils domes priekšsēdētājam man ir saistošs Latvijas ārpolitikas kurss," piebilda Elksniņš.

Pagājušajā nedēļā intervijā Elksniņš pauda, ka "Krima ir Krievijas Federācijas sastāvā". Šis un vēl citi viņa izteikumi par karu Ukrainā izraisīja plašu rezonansi gan Latvijā, gan arī ārpus tās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu