LNMM cer, ka vides aktīvisti Latvijā nemēģinās bojāt mākslas darbus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas Nacionālais mākslas muzejs.
Latvijas Nacionālais mākslas muzejs. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Pēdējā laikā aktīvisti visā pasaulē, lai pievērstu uzmanību klimata problēmām, centušies sabojāt vairākus slavenus mākslas darbus. Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) pauž cerību, ka vides aktīvisti Latvijā nemēģinās sekot šim piemēram, pauda muzeja direktores vietniece krājuma darbā Iveta Derkusova.

Viņa norāda, ka LNMM ir sekojis līdzi publiskajā telpā pieejamai informācijai par vides aktīvistu rīcību vairākos Eiropas muzejos, nodarot kaitējumu mākslas darbiem.

"Vērojot šos procesus ar satraukumu, tomēr paužam cerību, ka vides aizstāvjiem Latvijā vides aizsardzības mērķi un nacionālā kultūras mantojuma aizsardzības mērķi ir vienlīdz augsta prioritāte un netiek izskatīta iespēja šīs vērtības konfrontēt," sacīja Derkusova.

Viņa piebilda, ka patlaban LNMM struktūrvienībās ierasto apmeklētāju apkalpošanas kārtība nav mainīta, bet darbinieki pievērš pastiprinātu uzmanību situācijām, kurās var tikt apdraudēta eksponātu drošība.

Jau vēstīts, ka 14. oktobrī vides aktīvisti Londonas Nacionālajā galerijā ar tomātu zupu aplēja Vinsenta van Goga gleznu "Saulespuķes", šādi pieprasot, lai Lielbritānijas valdība aptur visus jaunos naftas un gāzes projektus.

Savukārt 23. oktobrī klimata aktīvisti Potsdamas muzejā Vācijā ar kartupeļu biezputru apšķieda Kloda Monē gleznu "Siena kaudzes", kuru aizsargāja stikls.

Savukārt 4. novembrī vides aktīvisti Bonapartu pilī Romā uzlēja zirņu zupu van Goga gleznai "Sējējs", kas atradusies aiz stikla.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu