Krievija izsauc Latvijas vēstnieku saistībā ar komunistisko monumentu demontāžu (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas vēstnieks Krievijā Māris Riekstiņš.
Latvijas vēstnieks Krievijā Māris Riekstiņš. Foto: Evija Trifanova/LETA

Krievijas Ārlietu ministrija izsaukusi Latvijas vēstnieku Māri Riekstiņu, lai izteiktu protestu par komunistiskās okupācijas režīmu slavinošo pieminekļu demontāžu un "prettiesiskajām darbībām pret Krievijas īpašumu," ceturtdien ziņo aģentūra "Interfax".

Maskava norādījusi, ka atbildība par šīm "naidīgajām darbībām" jāuzņemas Latvijai un ka Krievija saglabājot tiesības uz atbildes soļiem, "tajā skaitā asimetriskiem, kas noteikti Rīgai būs sāpīgi," teikts ministrijas paziņojumā.

Jau ziņots, ka Saeima 16. jūnijā pieņēma likumu "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā". Minēto objektu demontāžu pašvaldībām jāīsteno ne vēlāk kā līdz šī gada 15. novembrim.

Pašvaldībām līdz piektdienas, 11. novembra, darba dienas beigām jāaizpilda tiešsaistes anketas, atzīmējot informāciju, vai ir nojaukti visi 69 Ministru kabineta sarakstā uzskaitītie pieminekļi, un cik nojaukti pēc pašvaldību iniciatīvas un lēmuma.

Pēc pašvaldības iniciatīvas demontēto dažāda veida padomju režīmu slavinošo piemiņas vietu skaits varētu būt ap 80. Pašlaik Kultūras pieminekļu mantojuma pārvaldes (KPMP) rīcībā ir ziņas par vairāk nekā 70 padomju režīmu slavinošu piemiņas vietu demontāžu, bet informācija vēl turpina pienākt, informēja KPMP pārstāvji.

Apkopotie dati par padomju pieminekļu nojaukšanu tiks paziņoti nākamnedēļ, informēja Kultūras ministrijas pārstāve Dace Vizule.

Kā pēdējais no redzamākajiem padomju režīmu slavinošajiem objektiem šonedēļ tika demontēts piemineklis "Rēzeknes atbrīvotājiem", kas tautā tika saukts par "Aļošu".

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu