Dabas draugiem, medniekiem un zemes īpašniekiem. Lietotne "Mednis" palīdz fiksēt novērojumus dabā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: PhotoSunnyDays/Shutterstock

Ejot dabā, dažkārt gadās sastapties ar kādu negaidītu savvaļas draugu vai pamanīt kādu izpostītu objektu. Lai šādu informāciju būtu viegli nodot tālāk attiecīgajām personām, ir izstrādāta lietotne "Mednis". Tā ir daudzfunkcionāla un noder ne vien dabas draugiem, bet arī zemes īpašniekiem un medniekiem. 

Lietotne ir labs palīgs novērotājiem un sniedz iespēju ikvienam piedalīties meža dzīvnieku uzskaitē. Arī nepatīkamās situācijās tā var būt lietderīga, piemēram, braucot pa ceļu un pamanot mirušu dzīvnieku. Šo informāciju var ievadīt lietotnē, ko arī redz Valsts meža dienests (VMD), kas attiecīgi var pieņemt lēmumu, ko šajā situācijā darīt.

Zemes īpašniekiem "Mednis" ir vērtīgs palīgrīks, rūpējoties par savu īpašumu.

Ar medījumu un dzīvnieku postījumiem nākas saskarties bieži, un lietotne par tiem palīdz ātrāk uzzināt un vieglāk saprast, kā ar tiem tikt galā.

Dabas draugi var reģistrēt savus novērojumus

Dabas draugiem lietotne sniedz iespēju reģistrēt savus novērojumus, piemēram, tieši novērotu dzīvnieku, tā klātbūtnes pazīmes vai kādu, kurš gājis bojā. Par novērojumiem iespējams ievadīt detalizētu informāciju, sākot ar novērojuma ģeolokāciju, novēroto dzīvnieka sugu, vecumu, dzimumu, skaitu, slimības pazīmes, kā arī fotogrāfiju.

Lietotnē iespējams arī ziņot par postījumiem dabā, atzīmējot to atrašanās vietu kartē, pievienojot piezīmes un atzīmējot, vai postījums skāris lauksaimniecībā izmantojamo zemi, mežu vai infrastruktūru. Attiecīgi pēc šiem kritērijiem būs iespēja ievadīt papildu informāciju par novēroto postījumu.

Tas palīdzēs zemes īpašniekiem ātrāk uzzināt par postījumu un veikt nepieciešamos darbus. 

Medību sadaļa

Medību sadaļa lietotnē "Mednis" ir pieejama tikai reģistrētiem medniekiem, kas reģistrēti VMD un kam ir aktīva sezonas karte. Tur būs pieejamas divas sadaļas: limitētie un nelimitētie dzīvnieki. Lai piekļūtu limitēto dzīvnieku sadaļai, nepieciešama speciāla iecirkņa pievienošana, ko lietotnē var izdarīt tikai kolektīva vadītājs.

Medniekam lietotnē ir iespēja reģistrēt nomedītos un ievainotos dzīvniekus, izvēloties konkrēto sugu, atrašanās vietu, dzīvnieka dzimumu un vecumu. Tāpat ir iespēja pievienot piezīmi un fotoattēlu, kā arī atzīmēt, vai dzīvniekam novērotas slimības pazīmes.

Reģistrējot ievainotu dzīvnieku, ko nav izdevies nomedīt, obligāti jānorāda ģeolokācija, lai varētu sākt ievainotā dzīvnieka izsekošanu.

Tajā brīdī medniekam licence par šo dzīvnieku tiek uzskaitīta un netiek atgriezta arī tad, ja konkrēto dzīvnieku tomēr nomedīt neizdodas.

Kas ir kolektīva vadītājs?

Kolektīva vadītājam jeb atbildīgajai personai lietotnē "Mednis" ir iespēja pievienot medniekus medību iecirkņiem, ievadot viņu mednieku apliecības numurus. Kad tas izdarīts, konkrētajam medniekam savā lietotnes profilā parādīsies pieeja limitētajiem dzīvniekiem konkrētajā iecirknī.

Kartes iespējas

"Mednis" piedāvā arī kartes funkciju. Karte ir aktīva visu laiku un spēj noteikt lietotāja atrašanās vietu. Turklāt ir iespēja izmantot trīs dažādus karšu veidus: tiešsaistē ir iespēja strādāt ar fona karti, proti, topogrāfisko karti, un ar ortofoto. Papildus ir arī iespēja pievienot vairākus datu slāņus, piemēram, medību iecirkņu robežas un vietas, kur iepriekš reģistrēti postījumi vai novērojumi u.c. 

Jāatzīmē, ka viedierīcē saglabājas vietas kartē, kas iepriekš ir aplūkotas ar interneta savienojumu. Tas nozīmē, ka, pazūdot savienojumam, šo karti tāpat varēs aplūkot. 

Arī visus novērojumus, postījumus un medījumus iespējams reģistrēt bezzonā, un tie nosūtīsies tajā brīdī, kad mobilajai ierīcei atkal būs pieejams tīkla savienojums.

Raksts tapis sadarbībā ar PEFC.

Video: Lietotnes "Mednis" pamācība

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu