VIDEO ⟩ "Zem zemes ir liels alu labirints." Sunīša glābšanas operācija aktualizē vairākas būtiskas problēmas (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Facebook/Dace Priede

Buļļu kāpās Kleisu mežā pavisam nesen norisinājās glābšanas operācija, lai izglābtu sunīti, kas ieskrēja āpša alā un ārā vairs netika. Taču cilvēkiem radies jautājums – kas notiks ar šo vietu?

LTV Ziņu dienesta raidījums "4. studija" vēsta, ka Buļļu kāpas ir dabas liegums ar īpaši aizsargājamu biotopu, kas ir tieši mežainās piejūras kāpas. Ja cilvēkam tajās ir aizliegts pārveidot reljefu, tad āpšu saimei ierobežojumu nav. Kāpās ir izraktas veselas alu sistēmas.

Suņa saimniece Jana saka: "Ielīda iekšā, otra arī un tad otra momentā izlīda ārā, bet tas burtiski metra jautājums, un manējā kaut kā nē.

Es viņu sāku saukt, bet man likās, ka tas vispār ir kāds pusmetrs, tāds maziņš caurumiņš, neliels. Es jau pat nesapratu sākumā, ka tā vispār ir ala."

Jana neslēpj, ka sākusies panika, jo suns nebija sasaucams. Bija vien skaidrs, ka suns nonācis nelaimē.

SIA "Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza" pārstāvis Māris Lielkalns skaidro: "Šajā alu sistēmā ir daudzas ieejas, daudzas izejas. Un apakšā zem zemes ir liels alu labirints."

Šādas alas izvēlas arī lapsas un jenotsuņi. Viena no lielākajām āpšu alu sistēmām zināma Anglijā, kur eju sazarojums ir aptuveni 800 metrus garš ar vismaz 50 ieejām un izejām.

Jana piebilst: "Man iedeva telefonu ar "Dzīvnieku policiju". Vienīgā atbilde, ko es atceros, ko viņi man teica, ka medniekiem tieši tāpat notiek, kad viņi ieskrien alā un tur viņi arī paliek. Ārā viņus nevar dabūt. Es jautāju, ko man darīt? Un tā sieviete man atbildēja, ka nav padomu."

Sieviete nezināja, kur meklēt palīdzību, tāpēc nolēmuši rakt. Arī sociālajos tīklos uzrunātie cilvēki steigušies ar lāpstām palīgā. Izsaukts arī glābšanas dienests.

"Es vēl atceros, ka es viņai teicu, kur traucēsim tagad glābējus? Es nevarēju tam pārkāpt pāri, man likās – kur glābēji! Mēs esam dziļi mežā," piebilst Jana.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Zvanu apstrādes un resursu vadības nodaļas priekšnieks Hermanis Plisko skaidro: "Ja glābšanas darbu vadītājs redz, ka ir apdraudējums cilvēkam, dzīvniekam vai notiek bīstamu vielu noplūde. Tad nav svarīgi, ja tas ir aizsargājams objekts. Prioritāte jebkurā gadījumā būs dzīvības glābšana."

Savukārt valsts meža dienesta Medību daļas vadītājs Valters Lūsis norāda: "Pirmkārt, ja tiešām suns ir ielīdis, tad, protams, jānoskaidro medību platības īpašnieks. Varbūt uzreiz nevajadzētu rakt, bet gan pagaidīt kādu laiku.

Suns var pēc stundas, divām, trim, četrām izlīst ārā. Ja tad nav nekāda rezultātā, tad gan var rakt. Bet tas būtu jāsaskaņo ar medību tiesību lietotāju, ja tas ir mednieku kolektīvs, vai arī ar konkrēto īpašnieku. Nevis mežā sākt rakt."

Taču Buļļu kāpām nav piesaistīts mednieku kolektīvs, jo pilsētas teritorijā medīt nedrīkst. Tātad Janai bija jāzvana glābšanas dienestam, arī teritorijas saimniekam "Rīgas mežiem".

Plašāk raidījuma "4. studija" sižetā:

Kā ziņots, suns, kurš 2. novembrī Kleistu mežā pie Buļļupes ielīda āpšu alā un stundām ilgi netika ārā, 3. novembrī no tās ir izkļuvis sveiks un vesels.

Iedzīvotāja norādīja, ka tas noticis dziļi mežā, kur esot arī liels pakalns. Glābēji izsaukti, un, viņus gaidot, uz vietas esošie mēģinājuši rakt paši.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu