Pēc Kremļa mediju aizliegšanas Latvijā tie atrod citus izplatīšanās veidus (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sociālā saziņas vietne "Telegram".
Sociālā saziņas vietne "Telegram". Foto: Nikita Burdenkov/Shutterstock

Līdz otrdienai, 15. novembrim, Latvijā jābūt novāktiem vairākiem desmitiem okupācijas laikā uzstādīto pieminekļu. Šajās dienās Krievijas mediji tam velta īpaši daudz ētera laika. Teorētiski Latvijā šo saturu vairs redzēt nevar, bet pēc Kremļa TV kanālu un mediju izslēgšanas Latvijas nomelnotāji atraduši jaunus veidus, kā izplatīt savu propagandu. Viņi pārvākušies uz neviena nekontrolēto platformu "Telegram", ziņo TV3 raidījums "Nekā Personīga". 

Kā apgalvo politikas apskatnieki, Krievijā "Telegram" saziņai izmanto gan Kremļa cilvēki, gan opozicionāri. Savs "Telegram" kanāls ir arī Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim. Bet "Telegram" aizvien aktīvāki kļuvuši prokremliski konti, kas izplata melus arī par Latviju.

"Telegram" atrodami virkne kanālu, kas koordinē uzbrukumus Latvijas iestādēm kā arī konkrētām amatpersonām. Pavasarī, kad Latvijas ārlietu un iekšlietu ministri izteica kritiskus viedokļus par Krieviju,

"Telegram" hakeru grupās tika ievietoti viņu soctīklu konti ar uzdevumu sarīkot tiem uzbrukumus.

Latvijā Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome ir bloķējusi Kremļa televīzijas un ziņu portālus. Arī "Facebook" un citi soctīkli propagandu ātri izķer. Tāpēc propagandisti aktivizējušies tieši "Telegram". Tajā ikviens var izveidot savas grupas, pulcēt līdz par 200 tūkstoš sekotāju, ievietot foto, video, pārpublicēt aizliegto Krievijas televīziju pārraides.

Veicot vairāku "Telegram" kanālu padziļinātu analīzi, kas aktīvi izplata Latviju nomelnojošu dezinformāciju, varam secināt, ka daudzi ir savā starpā saistīti. Informācija, ar ko kanālu uzturētāji dalās, bieži atkārtojas un pārklājas, radot priekšstatu, ka tie ir daļa no koordinētas informatīvās kampaņas pret Latviju un Baltijas valstīm.

Pēdējo nedēļu laikā konti vienā balsī pārpublicē vienus un tos pašus foto un video ar okupantu pieminekļu demontāžu Latvijas pilsētās. Un sajūsmināti dalās ar Rēzeknes un Daugavpils mēru atklāsmēm, ka Krima ir Krievijas sastāvdaļa un pieminekļu iznīcināšana ir noziegums.

Pirms četriem gadiem Drošības policija aizturēja vairākus Interneta vietnes "imhoclub.lv" izveidotājus, jo viņi ar savām publikācijām esot Krievijas interesēs apdraudējuši Latvijas drošību. Starp aizturētajiem arī šī portāla redaktors Jurijs Aleksejevs. Tagad Telegram ir brīvi pieejams kanāls "IMHOclub", kas publicē to pašu saturu, ko citi prokremliskie konti.

"IMHOclub" atrodams arī "TikTok".

To vada Viktorija Matule, kura aizbēga no Latvijas, kad 10. maijā pie okupācijas pieminekļa aizturēja viņas draugu Aleksandru Dubjago.

"Telegram" atrodams arī ļoti ekstrēms saturs. Kāds lietotājs pirms dažām dienām izveidojis kontu ar 24 sekotājiem. Tajā izteikti aicinājumi pieteikties cilvēkus, kuri būtu gatavi sarīkot teroraktu ar ķīlnieku sagrābšanu kādā Rīgas lielveikalā, tiek izteikti draudi Rīgā spridzināt skolas, augstskolas un tiesas. Kā mums apliecina interneta telpas uzraugi, šis konts visticamāk nav uztverams nopietni.

Jāpiebilst, ka reālajā dzīvē šādi aicinājumi būtu krimināli sodāms noziegums.

"Telegram" iecienījuši arī noziedznieki un teroristi. Ir atrodamas grupas ārvalstīs, kur nopērkamas narkotikas, prostitūtu pakalpojumi un ieroči. Vācijas policijā pat ir vesela vienība, kas "Telegram" ķer narkotirgoņus. Arī Latvijas "Telegram" kontos var atrast narkotiku tirgotājus, kas savus pakalpojumus piedāvā vairākos Rīgas mikrorajonos un arī Liepājā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu