Par pakalpojumu naudu neprasa, bet peļņu gūst. Rīgas domes iepirkumā par kremēšanu uzvar viltīgs uzņēmējs (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krusts Jaunciema kapos. Attēls ilustratīvs.
Krusts Jaunciema kapos. Attēls ilustratīvs. Foto: Evija Trifanova/LETA

Apbedīšanas organizēšana ir smags process tuviniekiem, bet tas ir izdevīgs bizness apbedīšanas uzņēmumiem, jo gan valsts, gan pašvaldība palīdz izdevumu segšanā. Bez tuviniekiem palikušo cilvēku apbedīšanu uzņemas pašvaldība, kura iepirkuma procesā meklē uzņēmēju, kurš nodrošinās mirušā kremēšanu. Gada sākumā Rīgas dome (RD), it kā tiekot pie izdevīga iepirkuma, tomēr pārmaksā, vēsta raidījums "Nekā Personīga".

Rīgā, Jaunciema kapu tālākajā galā paveras skats uz kapu kopiņām, kuras nerotā piemiņas akmeņi, tām ir tikai numuri. Katrā atdusas ap 50 kremētu cilvēku urnu. Tie ir vientuļnieki, kuriem nav tuvinieku, saukti par bezpiederīgajiem. Par šādu cilvēku apbedīšanas rūpi uzņēmusies RD Mājokļu un vides departamenta pakļautībā esošā Kapsētu pārvalde.

Lai nodrošinātu bezpiederīgo apglabāšanu, RD pagājušā gada septembrī iepirkuma konkursā meklēja uzņēmēju, kurš kremēs mirušos un izziņos nāves faktu oficiālajā laikrakstā. Iepirkums noslēdzās šogad janvārī.

Konkursā uzvarēja "Nacionālais apbedīšanas dienests", kas par pakalpojumu prasīja 0 eiro, un 0 centu - izkonkurējot pārējos ar pakalpojumu bez maksas.

Mājokļu un vides departaments pēc uzrunāto iestāžu pozitīvajiem atzinumiem līgumu ar SIA "Nacionālais apbedīšanas dienests" noslēdza. Pagājušajā gadā uzņēmums strādājis ar gandrīz 150 tūkstošu eiro apgrozījumu, taču gadu noslēdzis ar zaudējumiem, piedalījies arī līdzīgos iepirkumos, taču nekur citur bezmaksas pakalpojumu nav piedāvājis.

Uzņēmuma vadītājs Edgars Timpa tā arī neatklāj, kā viņa uzņēmums spēj nodrošināt pakalpojumu bezmaksas, taču "Nekā Perosnīga" rīcībā ir Timpas skaidrojums Mājokļa un vides departamentam, kas izskaidro, ka naudu par kremēšanu uzņēmums tomēr saņem.

SIA "Nacionālais apbedīšanas dienests" skaidrojums Mājokļa un vides departamentam:

Tas nozīmē, ka apbedītājs vai jebkura cita persona, kas uzņemsies apbedīšanu, risinās Rīgas bezpiederīgo mirušo kremēšanu. Saskaņā ar pabalstu sistēmu valstī apbedīšanas pabalstu izmaksā personai, kura uzņēmusies apbedīšanu. Ir paredzēti apbedīšanas pabalsti gan no VSAA aģentūras, gan no pašvaldības puses. Citiem vārdiem sakot, Rīgas pilsētas bezpiederīgo mirušo kremēšanas izmaksas segs valsts apbedīšanas pabalsti, bet, ja tādu nav, tad pabalsts no pašvaldības puses, līdz ar ko veidojās piedāvājums Departamentam 0.00 Eur apmērā.

Piedāvājums 0.00 EUR apmērā ir nopietns un patiess, jo nedz iepirkuma nolikums, nedz normatīvie tiesību akti neaizliedz apbedītājam uzņemties apbedīšanu, tajā skaitā pieprasīt apbedīšanas pabalstus kā personai, kas uzņemsies apbedīšanu.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) ir atbildīgā par apbedīšanas pabalstu izmaksāšanu. Uz to var pretendēt gan ģimenes locekļi, gan juridiskas personas. Viss, kas nepieciešams, ir miršanas apliecība.

VSAA pabalsts nav vienīgais, uz kuru uzņēmējs ar viņa rīcībā esošo miršanas apliecību var pretendēt. RD Labklājības departaments arī izmaksā apbedīšanas pabalstu, maksimālais ir 430 eiro.

"Nekā Personīga" noskaidroja, ka uzņēmums "Nacionālais apbedīšanas dienests" kopš šī gada sākuma ir pieteicies apbedīšanas pabalstiem 59 personām un saņēmis vairāk nekā 20 tūkstošus eiro.

Līgumā starp "Nacionālo apbedīšanas dienestu" un departamentu skaidri definēts, ka uzņēmējs atbild tikai par mirušo kremēšanu, bet apbedīt tos uzņemas RD Mājokļu departaments. Pagaidām uzņēmums nevienu urnu ar bezpiederīgā pelniem apbedīšanai nav nodevis.

Raidījums noskaidroja, ka kremēšanas pašizmaksa ir ap 150 eiro. Urna maksā ap 5 eiro. Saņemot RD pabalstu,

uzņēmums ar savu bezmaksas pakalpojumu nopelna ap 250 eiro par vienu bezpiederīgo.

Pirms diviem gadiem policija uzsāka kriminālprocesu pret tajā laikā pakalpojuma nodrošinātāju "Apbedīšanas nams – krematorija", kurš pastarpināti caur citām personām par bezpiederīgajiem no VSAA bija saņēmuši apbedīšanas pabalstus.

Arī "Nacionālais apbedīšanas dienests" saņem bezpiederīgo apbedīšanas pabalstus, taču ne vairs no VSAA, bet no RD Sociālā dienesta, tādējādi nosedzot visas izmaksas, un vēl paliekot plusos.

Ne VSAA, ne RD Sociālajam dienestam nav vienotas sistēmas, kurās uzzināt, kā apbedīšanu uzņemas RD kapu pārvalde, lai novērstu pabalstu nepamatotu izmaksu un ar iepirkumu procedūru rastu izdevīgāko variantu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu