Trīs pieredzējušu organizāciju nespēja vienoties par valdības izveidošanu būtu apkaunojoša, pauž Dzintars (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
14. Saeimas deputāts Edgars Tavars (no kreisās), Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, 14. Saeimas deputāti Krišjānis Kariņš un Raivis Dzintars paraksta sadarbības memorandu partijas "Jaunā vienotība" birojā.
14. Saeimas deputāts Edgars Tavars (no kreisās), Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, 14. Saeimas deputāti Krišjānis Kariņš un Raivis Dzintars paraksta sadarbības memorandu partijas "Jaunā vienotība" birojā. Foto: Zane Bitere/LETA

Trīs pieredzējušu organizāciju nespēja vienoties par valdības izveidošanu būtu apkaunojoša, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" pauda Nacionālās apvienības (NA) līderis Raivis Dzintars.

NA piedalījās nedēļas nogalē noritējušās "klusās diplomātijas" trīspusējās sarunās. Klusās diplomātijas sarunas atšķiras ar to, ka tās nav tik ļoti reglamentētas, skaidroja Dzintars, piebilstot, ka oficiālās sanāksmēs katrs pateiktais vārds var atstāt iespaidu uz sarunās, kas bieži vien partnerus dara ļoti uzmanīgus un abstraktus savos izteikumos, "kas ir noriebies droši vien arī klausītājiem un vērotājiem". Līdz ar to klusās diplomātijas laiks ir mēģinājums "aizrakties" līdz tam, kas traucē virzīties uz priekšu.

Dzintars atgādināja, ka ne vien topošās, bet arī iepriekšējo valdību veidošanas kontekstā ir bijusi sajūta, ka tūlīt būs Saeimas atlaišana sarunu strupceļa dēļ.

"Tas būtu apkaunojoši, ja pieredzējušas organizācijas ar 54 balsīm nevar vienoties par valdības izveidošanu," uzskata politiķis.

Subjektīvi vērtējot, Dzintars uzskata, ka nedēļas nogalē ir notikusi pozitīva virzīšanās uz priekšu, parādījusies lielāka skaidrība par "sāpju punktiem" - pretrunām, ar ko jātiek galā.

NA apsprieda valdē "Jaunās vienotības" (JV) līdera, Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa atbildības jomu piedāvājumu, esot gataviem ar šo piedāvājumu iet uz priekšu un strādāt pie deklarācijas. "Darām visu nepieciešamo no mūsu puses, lai tā būtu. Lai gan deklarācijas rakstīšana formāli nav sākusi, NA ir jau 100% gatavi šim posmam," apgalvoja politiķis.

Viņš uzsvēra, ka sarunu partneriem ir jāmeklē kompromisi, katram kaut kur piekāpjoties. Dzintars uzsvēra, ka patlaban būtu piesardzīgs, modelējot nākotni, ja Kariņš atteiktos turpināt valdības veidošanas procesu.

"Viņš ir devis mājienus, ka, ja viņam vai viņa programmas minimumam nav atbalsta, viņš var aiziet pie prezidenta un teikt, ka valdību nevar izveidot. Ja Kariņš pats šādu lēmumu pieņemtu, būtu jārisina jaunā situācija, kas būtu sarežģīti.

Patlaban Valsts prezidents Egils Levits nav nominējis Kariņu kā valdības veidotāju, līdz ar to prezidenta iesaiste pašreiz valdības veidošanā ir lielāka nekā parasti," teica NA politiķis.

Kā ziņots, pašlaik koalīcijas sarunās iezīmējušās domstarpības starp JV un "Apvienotā saraksta" (AS) pārstāvjiem par turpmāko darbību. Kariņš sākotnēji gaida AS atbildi uz politiķa piedāvāto atbildības jomu sadalījumu. Savukārt AS sākotnēji vēlas strādāt pie valdības deklarācijas izveidošanas, tajā skaitā, noskaidrot, ar kādu finansējumu dažādām nozarēm būs iespēja rēķināties.

Sarunu mērķis ir trīs politisko spēku - JV, AS un Nacionālās apvienības - koalīcijas izveidošana.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu