WADA skandālu apvītajai krievu daiļslidotājai Vaļijevai pieprasa bargu sodu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kamila Vaļijeva
Kamila Vaļijeva Foto: AFP/SCANPIX

Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) iesniegusi apelāciju Sporta arbitrāžas tiesā (CAS) saistībā ar Krievijas Antidopinga aģentūras (RUSADA) nepiešķirto diskvalifikāciju daiļslidotājai Kamilai Vaļijevai par aizliegto vielu lietošanu, pirmdien paziņoja CAS.

Tā kā RUSADA paziņoja, ka tā neatklās ne Vaļijevas sēdes datumu, ne spriedumu, piebilstot, ka tā pieņēmusi lēmumu "aizsargāt pusaudzes intereses", kas ir "aizsargāta persona", WADA brīdināja RUSADA, ka gadījumā, ja netiks paziņots Vaļijevai piešķirtais sods, tad organizācija vērsīsies CAS.

Šobrīd WADA ir iesniegusi apelāciju, pieprasot Vaļijevai piešķirt četru gadu diskvalifikāciju un anulēt visus rezultātus, ko sportiste sasniegusi pēc 2021.gada 25.decembra, jo tieši tajā dienā daiļslidotājas iesniegtajos antidopinga testa paraugos tika atrasta aizliegtā viela.

Vaļijeva dopinga skandāla centrā nonāca Pekinas ziemas olimpiskajās spēlēs.

Krieviete, kura tobrīd bija 15 gadus veca, kļuva par pirmo sievieti, kurai olimpiskajās sacensībās izdevies veikt četrkāršo lēcienu, palīdzot Krievijas komandai nodrošināt zeltu komandu ieskaitē.

Vēlāk atklājās, ka pirms spēlēm viņai bija pozitīvs trimetazidīna tests. Tās ir zāles, ko lieto angīnas ārstēšanai, taču tās ir aizliegtas sportistiem, jo uzlabo izturību.

CAS ļāva Vaļijevai turpināt startēt olimpiskajās spēlēs, atsaucoties uz viņas vecumu, taču neatbrīvojot viņu no dopinga lietošanas pārkāpuma.

Pēc vairāku valstu ar ASV priekšgalā sašutuma par lēmumu ļaut viņai turpināt sacensības favorīte Vaļijeva individuālo sacensību finālā piedzīvoja vairākus kritienus un finišēja ceturtajā vietā.

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) nolēma nepiešķirt medaļas nevienai no komandu sacensību dalībniecēm, kamēr nav atrisināta krievietes dopinga lieta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu