Medijs: Neierasti siltā ziema varētu palīdzēt Eiropai izvairīties no nopietnas krīzes (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Thorsten Frisch/Shutterstock

Eiropa šo apkures sezonu, iespējams, pārvarēs vieglāk, nekā varas iestādes sākotnēji pareģoja, jo reģionā ziema gaidāma netipiski silta. Par to ziņo medijs "Bloomberg", balstoties uz Eiropas Komisijas programmas "Copernicus" datiem.

Patalaban prognozes liecina, ka pie Baltijas, Vidusjūras un Ziemeļjūras ūdeņiem tiks fiksētas temperatūras, kas ievērojami pārsniedz vidējās vēsturiskās vērtības.  Zinātnieki izceļ, ka šāda iespējamība pēdējos mēnešos ir ievērojami palielinājusies un pašlaik tiek lēsta robežās no 50% līdz 60%. Silts laiks apkures sezonas laikā ir ļoti iespējams Lielbritānijā, kā arī Centrāleiropas un Dienvideiropas valstīs.

Aģentūra norāda, ka siltā ziema nospēlēs par labu Eiropas varasiestādēm, ļaujot samazināt gāzes patēriņu un stabilizēt enerģijas patēriņu kontinentā.

Par gāzes deficītu analītiķi un politiķi vairs tikpat kā nerunā, un diskusijās aizvien vairāk tiek izcelta nepieciešamība gatavoties 2023. gada apkures sezonai.

"Tā kā lielākā daļa laikapstākļu modeļu prognozē salīdzinoši mērenus apstākļus līdz 2022. gada beigām, gāzes, visticamāk, pietiks, lai apmierinātu pieprasījumu, pat ja 2023. gada sākums būs auksts," teikts "Eurasia Group" analītiskajā ziņojumā. 

Paredzams, ka siltais laiks palīdzēs Eiropas valstīm ar lielākajām ekonomikām - Vācijai un Francijai. Zinātnieki prognozē nokrišņu samazināšanos šajās valstīs tuvākajos mēnešos par aptuveni 50%, kas palielinās elektroenerģijas ražošanu hidroelektrostacijās, kā arī pagarinās sezonu upju transportam.

Tomēr ir arī mīnuss - slēpošanas sezona, iespējams, būs jāatliek.

"Copernicus" prognozēšanas modeļos tiek apkopoti dati no dažādiem avotiem Lielbritānijā, Francijā, Vācijā, Itālijā un ASV. Dati tiek saņemti no satelītiem, kuģiem, lidmašīnām un meteoroloģiskajām stacijām visā pasaulē.

Silta ziema 2022. gadā gaidāma ne tikai Eiropā, bet arī citos kontinentos. Ziemeļamerikā un Āzijas austrumos arī gaidāma temperatūra virs vidējās, no kā labumu enerģētikas ziņā var gūt ASV, Ķīna un Japāna.

Krievijas varas iestādes vairākkārt centušās iebiedēt Eiropas valstis ar skarbajām sekām, atsakoties no Krievijas gāzes, taču līdz šim tas vēl nav piepildījies.

Vienlaikus Eiropai nav zuduši visi riski, un šobrīd gaidāms, ka galvenās grūtības ar gāzes piegādi būs 2023. gadā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu