"Apvienotais saraksts" uzskata, ka vienošanās starp koalīcijas partijām tomēr neesot panākta (5)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Apvienotā saraksta" (AS) pārstāvis Andris Kulbergs.
"Apvienotā saraksta" (AS) pārstāvis Andris Kulbergs. Foto: LETA

Pirmdien, 14. novembrī, Valsts prezidents Egils Levits un "Jaunās vienotības" (JV) līderis, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš apstiprināja, ka panākta vienošanās starp JV un jaunās koalīcijas partneriem par atbildības jomu sadali nākamajā valdībā. Tomēr dažas stundas vēlāk "Apvienotā saraksta" (AS) pārstāvis Andris Kulbergs Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Šodienas jautājums" norādīja, ka šāda vienošanās nav panākta.

Kulbergs apstiprināja, ka tā ir visa AS nostāja.

Kulbergs atzīmēja, ka AS otrdien paredzēta tikšanās ar Valsts prezidentu, lai izklāstītu, kā risinās sarunu process.

Tikmēr JV pārstāvis Arvils Ašeradens "Šodienas jautājumā" neslēpa sašutumu par Kulberga izteikumiem, norādot, ka politiskie spēki savā starpā vienojušies.

Savukārt Nacionālās Apvienības politiķe Ināra Mūrniece sacīja: "Sajūta, ka esam piedalījušies divās dažādās sarunās."

AS politiķis, izvairoties runāt tieši par neapmierinātību ar atbildības jomu sadalījumu, klāstīja, ka nedēļas nogalē "Apvainotajam sarakstam" esot "izdevies iepazīties" ar kopējo budžeta situāciju, kas liecinot, ka "naudas esot tik maz, kā nekad", un neesot skaidrības, kas atbildēšot par līdzšinējo "ballīti un saplēstajām pudelēm", pie kā AS neesot piedalījusies. AS neesot skaidrības par potenciālajām nākamā gada budžeta prioritātēm - vai un kam būšot nauda, tāpēc nevarot turpināt darbu pie valdības deklarācijas. Ašeradens uz to atbildēja, norādot, ka prioritāšu noteikšana būtu nākamais solis valdības veidošanā, par ko partneriem būtu jāvienojas kopēji.

Kulbergs atzīmēja - kamēr nav sadalītas atbildības jomas starp trim partijām, jāturpina sarunas par Saeimas komisiju pozīciju sadali.

Pēc Kulberga vārdiem, AS kopumā neapmierinot valdības veidošanas sarunu gaita,

tāpēc politiskais spēks esot pieteicies otrdien doties pie Levita, lai izklāstītu savu redzējumu par notiekošo. Vienlaikus viņš apgalvoja, ka AS gribot izveidot jauno valdību.

Tikmēr Mūrniece un Ašeradens pauda izbrīnu par kolēģa teikto, uzsverot, ka pēdējās koalīciju sarunās bijis vērojams progress un visas trīs partijas bijušas gatavas sākt darbu pie valdības deklarācijas izveides. Tagad izskatoties, ka partijas pie kopīgas vienošanās nav nonākušas, tāpēc nepieciešams sazināties ar AS sarunu vedējiem un precizēt, kāda ir AS pašreizējā nostāja.

Pēc Mūrnieces vārdiem, viņai pēdējās sarunās radusies "piesardzīgi optimistiska sajūta" par iespēju panākt kompromisu.

Viņas skatījumā, vienošanās virzienā esot ļāvusi virzīties NA "panākšana soli pretī", ka Aizsardzības ministrijā varētu tikt veidots ministra biedra amats, kuru ieņemtu kāds AS pārstāvis. Mūrniece izteicās, ka aizsardzības viceministra pozīcijas iedalīšana AS bijis kompromiss no NA puses, lai koalīciju sarunās veidotos progress.

Savukārt Kulbergs atzina, ka AS gribot vairāku ministru biedru posteņu iedibināšanu un "solidāru atbildību" ne vien aizsardzības jomā, bet arī enerģētikā un tautsaimniecībā, kas varētu nozīmēt līdzīgu posteņu ieviešanu Ekonomikas un topošajā enerģētikas jautājumu ministrijās.

Jau otrdien tiks sākts darbs pie valdības deklarācijas uzmetuma. Kariņš ir pārliecināts, ka partijām izdevies novērst šķēršļus, kas varētu traucēt izveidot valdību.

Kā ziņots, pirmdien pēc tikšanās ar Levitu Kariņš paziņoja, ka pēdējās dienās panākts ievērojams progress attiecībā uz jaunās koalīcijas darba virzieniem un vienošanās par atbildības jomu sadali.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu