Mazjaudas kautuvēs palielinās kaujamo dzīvnieku skaitu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Valdība otrdien pieņēma grozījumus, kas paredz palielināt kaujamo dzīvnieku skaitu mazjaudas kautuvēs, kuras nokauto dzīvnieku gaļu mazā daudzumā realizē vietējā tirgū.

Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotais noteikumu projekts paredz palielināt kaujamo mājputnu skaitu mazjaudas kautuvēs, uzskaiti nodrošinot kautsvarā nevis putnu skaitā kā bijis līdz šim un atsevišķi izdalot skrējējputnus.

Tāpat ZM informē, ka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir novērojis, ka, samazinoties cilvēku ienākumiem un palielinoties citu negatīvu faktoru ietekmei, kuri liedz uzlabot cilvēku labklājību, palielinās arī to personu skaits, kuras cenšas izplatīt dzīvnieku izcelsmes pārtiku nelegālā veidā. Visbiežāk šādi gadījumi tiek konstatēti saistībā ar savvaļā nomedīto dzīvnieku gaļu, mājputnu gaļu un no tiem gatavotajiem produktiem.

Lai mazinātu krāpniecības mērogu, noteikumi nosaka pieļaujamo savvaļā nomedīto apstrādājamo dzīvnieku skaitu un atļauj mazjaudas kautuvēs iegūto gaļu izplatīt visā Eiropas Savienības tirgū, bet ražošanas procesam nodrošina PVD uzraudzību.

ZM skaidro, ka līdz šim savvaļā nomedīto dzīvnieku skaits netika norādīts, jo šādi apstrādāto dzīvnieku skaits mazjaudas kautuvēs nebija liels, bet pašlaik skaitam palielinoties PVD ir nepieciešams zināt kaujamo dzīvnieku skaitu, lai nodrošinātu kvalitatīvu veterināro ekspertīzi.

Grozījumi paredz, ka jebkuram iedzīvotājam būs iespējas iegādāties mazjaudas kautuvē iegūto gaļu, kā tas bijis jau līdz šim, bet palielināsies iespēja iegādāties gaļas produktus, kas pārstrādāti atzītā uzņēmumā, tādējādi mazinot apdraudējumu patērētāju veselībai un risku iegādāties produktus no nezināma un nereģistrēta tirgoņa.

Pašlaik dienesta uzņēmumu reģistrā ir iekļauti 129 gaļas pārstrādes uzņēmumi, kas atbilst mazjaudas kautuves nosacījumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu